Question Pool Biotechnology: Principles and Processes

Biotechnology: Principles and Processes - SAMAGRA Question Pool & Answers | Class 12

Kerala Syllabus SAMAGRA SCERT SAMAGRA Question Pool for Class 12 Biology Biotechnology: Principles and Processes

BrainsPrep Logo


Qn 1.

Name the organism from which the enzyme Taq polymerase used in PCR isolated

  • Answer)

    Thermus

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 2.

Agrobacterium tumifaciens is a pathogen of several dicot plants. Name the plasmid present in this bacterium.

  • Answer)

    Ti

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 3.

Stanley Cohen and Herbert Boyer constructed an artificial recombinant DNA by linking an antibiotic resistant gene into the plasmid of a bacteria.

a) Name this bacteria?.

b) Write the three basic steps in genetic modification of an organism.

  • Answer)

    a.Salmonella typhimurium

    1.        i.

      Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 4.

 Observe the sequence given below.

5’----GAATTC-------3’

3’----CTTAAG-------5’

  1.  Suggest a name for this type of sequence.Define it.

  2. What is the significance of this sequence?

  • Answer)
    1. Palindromic sequence.Sequence of base pairs that reads same on the two strands when orientation of reading is kept the

      Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 5.

pBR 322 is a commonly used cloning vector in genetic engineering.

a) What does ori in pBR 322 stand for?.

b) Write the significance of ori and rop sequences.

  • Answer)

    a.ori stands for origin of replication.

    b.Replication of DNA starts

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 6.

Expand Ti plasmid.

Name the bacterium from which this plasmid is isolated. Write its significance.

  • Answer)
    • Tumour inducing plasmid.

    • Agrobacterium

      Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 7.

Expand PCR.

Write the name and peculiarity of DNA polymerase enzyme used in PCR..

  • Answer)
    • Polymerase Chain Reaction.

    • Taq polymerase. DNA

      Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 8.

In order to cut DNA with restriction enzymes ,DNA has to be isolated from the host cell and to be purified.

a) Name two enzymes used to break open cells during isolation of DNA.

b) Explain how DNA is purified during this process?

c) Name the process of removal of DNA  after purification.

  • Answer)

    a.Lysozyme, Cellulase,Chitinase (Any two).

    b.DNA is purified by using enzymes like

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 9.

What do you mean by recombinant protein?. Give example.

  • Answer)

    If any protein encoding gene is expressed in a heterologous host,it is called a recombinant protein.

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 10.

Disarmed pathogens can be effectively used to deliver genes of our interest into bacterial , plant and animal cells.

a.Give two examples for such pathogens used in biotechnology.

b.Give an account of micro-injection.

  • Answer)

     a.Agrobacterium tumifaciens and retroviruses.

    b. Direct injection of

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 11.

Ti plasmid is used for making transgenic plants. It  is obtained from.

            a)E.coli  b)Salmonella typhimurium   c) Agrobacterium  tumifaciens       d)Bacillus thuringiensis

  • Answer)

    c) Agrobacterium 

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 12.

Write the significance of the bacterium Thermus aquaticus  in  r DNA technology?

  • Answer)

    Thermostable DNA polymerase, Taq polymerase used in PCR is extracted fromThermus

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 13.

Name the  enzyme used in PCR.

  a)DNA Polymerase           b)Cellulase      c)Taq polymerase        d)Chitinase.

  • Answer)

    c)Taq polymerase 

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 14.

  Observe the sequence given below. 

 

  5'---- GAA TT C------3

     3'---- CT T AAG------5'

            a)  Identify the above DNA sequence and give its  significance.

            b) Name the enzyme used to cut this DNA sequence.

  • Answer)

        a)Palindromic sequence.Recognition site of EcoR I     

     

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 15.

Name the enzyme used to cut the DNA at specific point

            a)DNA polymerase                 b)Restriction endonulcease                

            c) DNA ligase                        d) Protease

  • Answer)

    b) Restriction

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 16.

 Name the two core techniques that enabled the birth of modern biotechnology.

  • Answer)

    1.Genetic engineering.

     2.Maintenance of sterile ambience /Chemical

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 17.

Restriction endonuclease is   used to cut  DNA at specific sequences?

     a) Write the name of first discovered restriction endonuclease?

      b) Which are the basic rules of naming  restriction enzymes?

  • Answer)

    a) Hind

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 18.

 Identify the  techniques used for the following.

    a) Separation of DNA fragments

    b) Amplification of DNA

     c) Large scale purification and preservation of products from bioreactor

  • Answer)

          a)Gel electrophoresis                       

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 19.

Choose the odd one and give reason.

            Hind III, EcoR I, BamH I,ampR

  • Answer)

          ampR  -Selectable marker .

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 20.

Observe the figure given below.

a) Identify  the  selectable markers present in this vector.

b) What is the use of these selectable markers?   

  • Answer)

    a)ampR  and tetR

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 21.

The technique  used  to separate DNA fragment is Gel electrophoresis.

            a) Name the gel commonly used in electrophoresis

            b) Identify the source of this gel.       

  • Answer)

    a)Agarose gel.

     b)Natural polymer extracted from sea

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 22.

A gene of interest can be amplified in vitro into millions of copies in a  limited time period.The diagram given below shows its basic steps.

a ) Name this technique.

b) Identify Step I,Step II,Step III

 c) Name the DNA polymerase used in this technique .

  • Answer)

    a) PCR/ Polymerase Chain Reaction.

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 23.

Match the items in column A and B.

           

                     A

                             B

              a)  Ori

   1.Restriction enzyme

              b) rop

   2.Selectable marker

              c)  tet R

   3. Code for protein involved in replication

              d) EcoR I

   4. Origin of replication

  • Answer)


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 24.

    The DNA fragments can be separated using gel electrophoresis.

                a)Name the gel and stain used in this process.     

                b)What is elution?

    • Answer)

      a) Agarose gel ,Ethidium bromide

      b) Separated bands of DNA are cut from agarose gel and

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 25.

    Observe the  figure of cloning vector pBR 322  given below  and answer the following questions .

    a) Identify any two cloning sites from the vector.

    b) A single recognition site of a restriction enzyme is preferable for vectors. Why?

    • Answer)

      a) EcoR I, Psu I, Cla I,BamH I,Pvu ll,Hind lll,Pst l ,Sal l ( any Two)

      b)

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 26.

    Police collected a small amount of  blood sample from a murder site . They  want to amplify the DNA extracted from the blood sample.

                a) Suggest a process  for amplifying the DNA sample.

                b)Name the various steps in  this process.

    Download App and View Complete Answer for FREE