Question Pool Organism and Populations

Organism and Populations - SAMAGRA Question Pool & Answers | Class 12

Kerala Syllabus SAMAGRA SCERT SAMAGRA Question Pool for Class 12 Biology Organism and Populations

BrainsPrep Logo


Qn 1.

.In recent years average global temperature is increasing. If this trend continuous which type of organisms can survive 

  • Answer)

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 2.

Insect feeding on plants sap and other parts of plants are -------------------

  • Answer)

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 3.

Match A with B and C

A

B

C

Fig

Goat

Parasitism

Lice

Human being

Mutalism

Abingdon tortoise

Wasp

Competition

  • Answer)


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 4.

    Fill in the blank.

    The process by which an organism tries to maintain the constancy of its internal environment is called  ---------------------.

    • Answer)

      Download App and View Complete Answer for FREE



    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 5.

    Adaptations are the attributes of the organisms which enable them to survive and reproduce in its habitat.Give two adaptations each for the organisms given below.

    1.Kangaroo rat

    2.Desert plants like Opuntia

    3.Polar seals

    • Answer)

      1.Kangaroo rat

      •  Meets its water requirements through internal fat
        Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 6.

    Identify the methods by which the following organisms tide over unfavourable conditions.

    a) Snails  b) Seed  c) Bears  d) Zooplankton  e) Fungi  f) Bacteria

    • Answer)

      a ) Snails  - aestivation

      b) Seeds - dormancy

      Download App and View Complete Answer for FREE



    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 7.

    Response of organisms to abiotic stress involves different methods.Write any three such responses with suitable examples

    • Answer)
      • Regulate.Eg.Mammals
      •   Conform. Eg. Plants/ aquatic
        Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 8.

    Observe the relationship of the first pair and fill in the blank.

    a) Tolerant to a wide range of salinity : Euryhaline

         Restricted to a narrow range of salinity  : ..............................    

    • Answer)

      Download App and View Complete Answer for FREE



    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 9.

    Differentiate  Eurythermal and  Stenothermal  organisms.

    • Answer)

      Organisms which  can tolerate and thrive in a wide range of temperatures  are called Eurythermal.

      Download App and View Complete Answer for FREE



    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 10.

    Regional and local variations within each biome lead to the formation of a wide variety of habitats.

                a) Name  any  two  major biomes seen in  India?                                         

              b)  What are the key elements that lead to variations in the
    physical and chemical conditions of different habitats ?

    • Answer)

      a)  Tropical rain forest , Deciduous forest,Desert ,Sea coast  (Any two)

       

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 11.

    Very small animals are rarely found in polar region.Justify?

    • Answer)
      • Heat loss or heat gain is a function of surface area.
      • Small animals have larger
        Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 12.

    Examine the following equation related to exponential growth.

    N t = Noert

    What is r ,Nt, No and e  stand for?

    • Answer)

      Nt = Population density after time t

      No = Population at

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 13.

    A population has certain attributes that an individual organism does not.Which are they?

    • Answer)

      Birth rate, Death rate, Sex ratio, Age distribution, Population density(Any

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 14.

    Notice the organisms given below.

    Monarch butterfly and bird.

    a) Name the type of population interaction between the two

    b) Put + ,- aganist each organism based on the interaction.

    • Answer)

      a) Predation.

      b) Monarch Butterfly (-)

       

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 15.

    Match the items of column A with column B

                             A                                                                               B

    1. Cuckoo and crow                                          (i) Commensalism
    2. Mycorrhizae                                                   (ii) Brood Parasitism
    3. Balanus and Chathamalus                            (iii) Predation
    4. Sea anemone and Clown fish                       (iv) Competition

                                                                                    (v) Mutualism

    • Answer)

                          

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 16.

    Observe the age pyramids a  and b given below.

    Name the pyramids represented by a  and b. Write the significance of age pyramid.

    • Answer)

      a) Pyramid of growing  /Expanding population

      b)Pyramid of stable

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 17.

    Observe the population growth curves 'a' and 'b' shown in the graph given below

    Name them and write the equation for calculating growth rate( 'dN/dt' ) of 'a' and 'b'.

    • Answer)

      a) J-shaped growth curve / Exponential growth curve.

      dN/dt = rN

      Download App and View Complete Answer for FREE



    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 18.

    Explain why interaction between sea anemone and clown fish is considered as an example for commensalism?

    • Answer)
      • Clown fish lives among the stinging tentacles of Sea anemone.
      • So clown fish gets
        Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 19.

    Cattle egret and grazing cattle in close association is an example of commensalism. Substantiate.

    • Answer)
      • The egrets always forage close to where the cattle are grazing 
      • the cattle,
        Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 20.

    What do you mean by brood parasitism.Give an example.

    • Answer)

      Brood parasitism in birds is a type of parasitism in which the parasitic bird lays its eggs in the nest of its host and lets the host

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 21.

    Differentiate  ectoparasites and endoparasites

    • Answer)

      Parasites that feed on the external surface of the host organism are called ectoparasites.

      Download App and View Complete Answer for FREE



    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 22.

     Parasites have evolved special adaptations in accordance with their life styles. Write any four  for such adaptations.

    • Answer)
      • Loss of unnecessary sense organs.
      • Presence of adhesive organs or suckers to cling
        Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 23.

     Some  interspecific interactions between organisms are given in the table .(Hint : '+' for beneficial,' - '  for detrimental and  '0' for neutral interaction.)

      Name the interactions a, b, c and d.

     

    • Answer)

      a)  Mutualism

      b) Competition

      Download App and View Complete Answer for FREE



    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 24.

    Observe the flow chart given below.

    Identify the factors represented by I and D. Explain how they influence population density (N).

     

    • Answer)

      I - Immigration.

      Immigration is the movement of organisms into a population. It increases

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 25.

    Fill in the blank.

    The nature's way of transferring energy fixed by plants to higher trophic levels is by ...................................

    • Answer)

      Download App and View Complete Answer for FREE



    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 26.

    List out any two important roles of predators in a population.

    • Answer)
      • Predators act as conduits for energy transfer across trophic levels.
      • They keep the
        Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 27.

    Fill in the blank.

    An important area of ecology that links ecology to population genetics and evolution is----------------------.

     

    • Answer)

      Population

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 28.

    .Persons living in high altitudes have adaptations to compensate low oxygen availability in high altitudes. Write any two such adaptations.

    • Answer)

      The human  body compensates low oxygen availability  in high altitudes
      by

      • Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 29.

    Plants have evolved a variety of morphological and chemical defences against herbivores.Write such a morphological and chemical defence mechanism with examples.

    • Answer)
      • Thorns- the morphological means of defence in Acacia/ Cactus.
      • Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 30.

    Notice the equation given below..

    a) What do N,r and K stand for?

    b) Name the kind of population growth described by the above equation.

    • Answer)

      a)

      N = Population density at time t.
      r = Intrinsic rate of natural increase.
      Download App and View Complete Answer for FREE



    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 31.

    Choose the correctly matched pair.

    A. Mutualism             - One species is benefited and the other is harmed

    B. Commensalism  - Both the species are benefited

    C. Amensalism     - One species is harmed and the other is neither       benefited nor harmed

    • Answer)

      .C. Amensalism   - One species is harmed and the other is neither benefited nor

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 32.

    Match the items of column A with B.

           A                                                              B

    a. Kangaroo rat                                         i)Bask in the sun

    b.Polar Seal                                                       ii) Diapause

    c. Opuntia                                                 iii) Blubber

    d. Desert Lizard                                       iv) Concentrated urine

                                                                         v) Sunken stomata

    • Answer)

      a. Kangaroo rat                         i)  Concentrated

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 33.

    Fill in the blank.

    Association between fungi and the roots of higher plants is known as ------------------

    • Answer)

      Download App and View Complete Answer for FREE



    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 34.

    Choose  the correct answer.

    An orchid named Ophrys  employs ..................................... for pollination.

    a. Camouflage

    b. Sexual deceit

    c. Diapause

    d. Brood parasitism

    • Answer)

      b. Sexual

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 35.

    Observe the relationship between  the first two terms and fill in the blank.

    Ticks on dogs :::  Parasitism

    Lichen              :::   ................................

    • Answer)

      Download App and View Complete Answer for FREE



    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Class 10 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
    Class 10 - Malayalam Medium SAMAGRA Question Pool Click here
    Class 9 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
    Class 11 SAMAGRA Question Pool Click here
    Class 12 SAMAGRA Question Pool Click here
    BrainsPrep Logo

    A

    Download App and View Complete Answer for FREE