Question Pool Human Reproduction

Human Reproduction - SAMAGRA Question Pool & Answers | Class 12

Kerala Syllabus SAMAGRA SCERT SAMAGRA Question Pool for Class 12 Biology Human Reproduction

BrainsPrep Logo


Qn 1.

Ovarian hormone levels of Menstrual cycle given below.

 

 

 

 

 

 

 (a).Draw the graph of pituitary hormone level in associated with menstrual cycle.

 (b).Mention the changes occures in ovary and uterus after menstruation

  • Answer)
    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 2.

Analyse the words given below and arrange them in two headings

( Vas deferens,Vagina,Epididymis ,Common ejaculatory duct , fimbriae,fallopian tube)

  • Answer)


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 3.

    Compare spermatogenesis and spermiogenesis.

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 4.

    Compare spermatogenesis and oogenesis

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 5.

    250 primary spermatocytes produced in testes .Write the No of spermatids produced from these  primary spermatocytes.

    • Answer)

      1000 spermatids

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 6.

    Observe the process of gametogenesis given below. Answer the following questions.

     

     

     

     

     

    (a).Identify the gametogenesis

    (b).Identify 'A' and 'B'.

    (c).Compare the chromosome numbers of cell 'A” and cell 'B'.

    • Answer)

      (a).Spermatogenesis

      (b).A-Primary spermatocyte B- Secondary spermatocyte .

      (c).chromosomenumber in A-46 ,

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 7.

    Draw a flow chart which shows the path of milk from the alveoli to the mouth of the child.

    • Answer)

      Alveoli - mammary tubule - mammary duct - mammary ampula-   lactiferous

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 8.

    Hymen is not a reliable indicator for virginity. Do you agree with the statement?

    Give reasons.

    • Answer)

      Hymen broken down due to-

      1.sudden fall or jolt

      2.insertion of vaginal   tampon

      3.active participation in sports like horse back

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 9.

    Perimetrium is the outermost layer of uterus.

    (a).Give the names of innermost and middlelayer of uterus.

    (b).Explain the functions of these layers.

    • Answer)

      (a). innermost – Endometrium, middle layer -Myometrium

      (b). Endomerium -implantation occurs ,

             Myometrium-muscular

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 10.

    Ovum is non motile.

    (a).Name the part of fallopian tube which collect the released ovum .

    (b).Identify the tissue found at the internal lining of the fallopian tube

    (c). Write the role of ciliated epithelium

     

    • Answer)

      (a).Fimbriae

      (b).Ciliated epithelium

      (c).Help the movement of ovum towards

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 11.

    Write the parts of female reproductive system

    • Answer)

      A pair of ovaries 

       Fallopian tubes 

      Uterus

      Cervix

      Vagina

      External

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 12.

    (a).Name the hormone produced from testes.

    (b).Name the cells which secrete this hormone.

    • Answer)

      (a).Testosteron

      (b).Leydig

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 13.

    (a).Name the paired accessory glands associated with male reproductive system.

    (b).Write its function

    • Answer)

      (a).Seminal vesicle and bulbourethral gland

      (b).Seminal plasma which is rich in fructose ,calcium and certain

      enzymes .

      Secretions of

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 14.

    Make a flow chart showing the path way of movement of sperms from testis

    • Answer)

      Rete testis------ vas efferentia-----epididymis -----vas deferens -----common ejaculatory duct

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 15.

    Seminiferous tubules of testes possess two different types of cells .

    (a).Identify these cells.

    (b).Write the significance of these cells .

     

    • Answer)

      (a).Gamete cells and sertoli cells.

      (b).Gamete cells – develop as sperm

             Sertoli cells – nourishment to

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 16.

    Each testes has 250 compartments.The compartments are called ..............

    • Answer)

      Testicular lobules

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 17.

    Testes are the primary organ for reproduction in male organism.

    (a).Name the pouch in which testes located.

    (b).Explain it's significance

    • Answer)

      (a).Scrotum

      (b).Maintains low temperature for

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 18.

    Seminiferous tubules of testes possess two different types of cells .

    (a).Identify these cells.

    (b).Write the significance of these cells .

    • Answer)

      (a).Gamete cells and sertoli cells.

      (b).Gamete cells – develop as sperm

           Sertoli cells – nourishment to developing

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 19.

    Each testes has 250 compartments.The compartments are called ..............

    • Answer)

      Testicular lobules

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 20.

    Testes are the primary organ for reproduction in male organism.

    (a).Name the pouch in which testes located.

    (b).Explain it's significance

    • Answer)

      (a).Scrotum

      (b).Maintains low temperature for

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 21.

    Observe the diagram.

     

     

     

     

     

     

     (a).Identify the parts 'A' ,'B','C' and 'D'

    (c).Name two contraceptives used to insert to the part D to block the entry of sperms

    • Answer)

      Scoring indicators : (a).A-Endometium

      B- Fallopian tube

      C- Ovary

      D- cervix

      (b).Cervical cap ,Diaphragm

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 22.

    Complete the following.

     

    Hormone

    Action

    Prolactin

    ..............................................

    .......................................

    Keeping pregnancy

    .......................................

    Secondary sexual characters of male

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 23.

    a.Seminal plasma contains different types of substances. Identify them.

    b.Write the function of bulbo urethral gland

    • Answer)

      a.Rich in fructose ,calcium and certain enzymes.

      b.helps in the lubrication of the

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 24.

    The release of ovum is called ....................................

    • Answer)

      Ovulation

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 25.

    The first menstruation begins at puberty and is called .................

    • Answer)

      Menarche

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 26.

    Menstrual cycle is the reproductive cycle of .........................

    • Answer)

      Female primates

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 27.

    (a).Name the different phases of menstrual cycle indicated as A ,B & C.

    (b).Write the function of progesterone

    • Answer)

      (a). A. Menstrual phase

      B.Follicular phase or proliferative phase

      C.Luteal or Secretory phase

       (b). Maintains

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 28.

    Name the three layers of uterus.Write their functions

    • Answer)


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 29.

      Name the finger like projections found at the edges of infundibulum.Write its function.

      • Answer)

        Fimbriae. Which helps in collection of the ovum after

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 30.

      Differentiate infundibulam, Ampulla and Isthmus.

      • Answer)

        Infundibulam : The funnel shaped part of the oviduct which is closer to the ovary.

        Ampulla : The infundibulum leads to a wider part of the oviduct called

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 31.

      Name the accessory ducts of female reproductive system

      • Answer)

        Fallopian tube ,uterus,vagina

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 32.

      Each ovary is covered by a thick epithelium which encloses the ovarian stroma.Name the two zones of stroma.

      • Answer)

        Peripheral cortex and inner medulla

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 33.

      Fill in the blanks using the words or sentences given below.

      (Gametogenesis,Fusion of male and female gamets,implantation,parturition ,the development of embryo,Transfer of sperms into the female genital part)

      Formation of gametes

      ............................a...............................

      .............................b ...........................

      Insemination

      .............................c ...........................

      Fertililization

      Attachment of blastocyst into the uterine wall

      .............................d..............................

      ............................e............................

      Gestation

      Delivery of a baby

      .............................f ..............................

      • Answer)


        Download BrainsPrep

        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


        BrainsPrep Logo
        Qn 34.

        (a).Name the primary female sex organ

        (b).Write its function.

        • Answer)

          (a) .Ovary

          (b).Produce female gamete or Ovum and several steroid

          Download App and View Complete Answer for FREE


        Download BrainsPrep

        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


        BrainsPrep Logo
        Qn 35.

        Identify the components of seminal plasma.

        • Answer)

          Which contains fructose,calcium and certain

          Download App and View Complete Answer for FREE


        Download BrainsPrep

        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


        BrainsPrep Logo
        Qn 36.

        Name the secretion produced from male reproductive glands.

        • Answer)

          Seminal plasma

          Download App and View Complete Answer for FREE


        Download BrainsPrep

        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


        BrainsPrep Logo
        Qn 37.

        Name the glands associated with male reproductive system.

         

        • Answer)

          Seminal vesicles,Prostate glands,Bulbo urethral

          Download App and View Complete Answer for FREE


        Download BrainsPrep

        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


        BrainsPrep Logo
        Qn 38.

        The regions outside the seminiferous tubules called interstitial spaces, which contains small blood vessels and ................... cells.

        • Answer)

          Interstitial cells of leydig or Leydig

          Download App and View Complete Answer for FREE


        Download BrainsPrep

        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


        BrainsPrep Logo
        Qn 39.

        Write the functions of :-

        (a).Male gamete cells (spermatogonia)

        (b).Sertoli cells

         

        • Answer)

          (a). They undergoes divisions and produce male gamete or sperms.

          (b).They give protection and nourishment to the developing

          Download App and View Complete Answer for FREE


        Download BrainsPrep

        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


        BrainsPrep Logo
        Qn 40.

        Each seminiferous tubule is lined on its inside by two types of cells called ............... and ...........

        • Answer)

          Male gamete cells (spermatogonia) and sertoli

          Download App and View Complete Answer for FREE


        Download BrainsPrep

        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


        BrainsPrep Logo
        Qn 41.

        The sperms are produced in highly coiled tubules present in testes which is called .....................

        • Answer)

          Seminiferous tubules

          Download App and View Complete Answer for FREE


        Download BrainsPrep

        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


        BrainsPrep Logo
        Qn 42.

        Each testis has about 250 compartments called ...................

        • Answer)

          Testicular lobules

          Download App and View Complete Answer for FREE


        Download BrainsPrep

        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


        BrainsPrep Logo
        Qn 43.

        The  testes are situated outside the abdominal cavity within a pouch called scrotum.  Write its significance.

        • Answer)

          The scrotum helps in maintaining the low temperature of the testes

          ie,      2 - 2.5 oC lower than normal internal body

          Download App and View Complete Answer for FREE


        Download BrainsPrep

        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


        BrainsPrep Logo
        Qn 44.

        Identify the parts of male reproductive system from the following

        ( Ovaries ,Testis,Oviducts,Uterus,Accessory ducts,Cervix,Vagina,glands,External genitalia)

        • Answer)

          Testis,Accessory ducts,Glands,External

          Download App and View Complete Answer for FREE


        Download BrainsPrep

        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


        BrainsPrep Logo
        Qn 45.

        List the functions of LH and FSH in males

        • Answer)

          LH : Acts on leydig cells and stimulate the synthesis and secretion of androgen

          Androgen stimulate the process of spermatogenesis

          FSH : Acts

          Download App and View Complete Answer for FREE


        Download BrainsPrep

        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


        BrainsPrep Logo
        Qn 46.

        Differentiate menarche and menopause

        • Answer)

          Menarche : First menstruation begins at puberty.

          Menopause : Menstrual cycles ceases around 50 years of age; that is termed as

          Download App and View Complete Answer for FREE


        Download BrainsPrep

        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


        BrainsPrep Logo
        Qn 47.

        Make a flow chart showing the embryonic development using the terms given in brackets

        (Blastula,Morula, embryo Zygote ,cleavage,implantation)

        • Answer)
          Download App and View Complete Answer for FREE


        Download BrainsPrep

        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


        BrainsPrep Logo
        Qn 48.

        (a).Identify the figure

        (b).Label Graafian follicle and corpus luteum

        • Answer)
          Download App and View Complete Answer for FREE


        Download BrainsPrep

        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


        BrainsPrep Logo
        Qn 49.

        Name the hormone stimulate stronger uterine contractions during parturition

        • Answer)

          Oxytocin

          Download App and View Complete Answer for FREE


        Download BrainsPrep

        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


        BrainsPrep Logo
        Qn 50.

        The placenta and foetus induces signals for mild uterine contractions during parturition are called .............................

        • Answer)

          Foetal ejection reflex

          Download App and View Complete Answer for FREE


        Download BrainsPrep

        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


        BrainsPrep Logo
        Class 10 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
        Class 10 - Malayalam Medium SAMAGRA Question Pool Click here
        Class 9 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
        Class 11 SAMAGRA Question Pool Click here
        Class 12 SAMAGRA Question Pool Click here
        BrainsPrep Logo

        Formation of

        Download App and View Complete Answer for FREE

      Endometrium -

      Inner glandular

      Download App and View Complete Answer for FREE

    Parts of male reproductive

    Download App and View Complete Answer for FREE