Question Pool Molecular Basis of Inheritance

Molecular Basis of Inheritance - SAMAGRA Question Pool & Answers | Class 12

Kerala Syllabus SAMAGRA SCERT SAMAGRA Question Pool for Class 12 Biology Molecular Basis of Inheritance

BrainsPrep Logo


Qn 1.

Differentiate between euchromatin and heterochromatin

  • Answer)

    In a typical nucleus, some region of chromatin are loosely packed (and stains light) and are referred to as euchromatin. The chromatin that is more densely packed and

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 2.

Chromatins are lengthy molecules but then compactly arranged in Nucleus. Give a comment on this and explain the role of Histone proteins for this package

 

  • Answer)

    In eukaryotes, this organisation is much more complex. There is a set of positively charged, basic proteins called histones. A protein acquires charge depending upon

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 3.

The double stranded structure of DNA proposed by Watson and Crick. Make a short note on the Structure of DNA.

  • Answer)

    James Watson and Francis Crick, proposed a  Double Helix model for the structure of DNA. One of the hallmarks of their proposition was base pairing between the

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 4.

Expand the following

a. BAC b. YAC

  • Answer)

    a.Bacterial Artificial Chromosome

    b.Yeast Artificial

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 5.

In prokaryotes and eukaryotes structural genes are two types. Name the two types and briefly explains them.


 

  • Answer)

    The DNA sequence coding for tRNA or rRNA molecule also define a gene. However by defining a cistron as a segment of DNA coding for a polypeptide, the structural gene

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 6.

The RNA polymerase catalysis transcription is in one direction. Give reason for it and briefly explain it

 

  • Answer)

    Since the two strands have opposite polarity and the DNA-dependent RNA polymerase also catalyse the polymerisation in only one direction, that is, 5 ' →3

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 7.

In DNA replication is bidirectional way of new strand synthesis. Fill the followings

a. 5' ........3'    is     .............. strand

b. 3' ........5'    is     .............. strand

  • Answer)

    a.leading strand

    b.lagging

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 8.

Number of base pairs that can be held by the Nucleosome is

( 300bp, 50bp, 200bp, 100bp)

  • Answer)

    200bp

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 9.

Name the scientist proposed the transforming principle

  • Answer)

    Frederick Griffith

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 10.

Pick out the odd one

( UAA, UAG, AUG, UGA)

  • Answer)

    AUG

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 11.

In RNA insted off Thymine .......................... Nucleotide seen

( Adenine, Guanine, Thymine, Uracil)

  • Answer)

    uracil

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 12.

The process off protein synthesis in cell is named as

( Transciption, Translation, Transformation, Replication)

  • Answer)

    Translation

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 13.

Llist the salient features of genetic code.

  • Answer)

    The salient features of genetic code are as follows:

    (i) The codon is triplet. 61 codons code for amino acids and 3 codons do not code for any amino

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 14.

Choose the correct answer from the brackets

    (Transcription  , transcription  ,reverse transcription )

  • Answer)

    A. Reverse transcription

    B.

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 15.

Give full form of the following abbreviations

1.BAC

2.HGP

3.YAC

4.ESTs.

5.SNPs.

6.VNTR

  • Answer)

    1.BAC -bacterial artificial chromosomes

    2.HGP-Human Genome Project

    3.YAC- yeast artificial

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 16.

List out any six salient features of HGP

  • Answer)

    i) The human genome contains 3164.7 million nucleotide bases.
    (ii) The average gene consists of 3000 bases, but sizes vary greatly, with the largest known

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 17.

List out the application of HGP

  • Answer)

    1.HGP enabling a radically new approach to biological research.

    2.Reserchers can study all the genes in a genome,like tumor in which all 

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 18.

Complete the table

Enzyme

Function

DNA Ligase

------------------

---------------------------

Transcription

Restriction endonuclease

Digestion of DNA

DNA Polymerase

---------------------------

------------------------------

Unwinding of DNA strand

  • Answer)
    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 19.

Write the applications of DNA fingerprinting.

  • Answer)

    DNA Fingerprinting is a technique to find out variations in individuals of a population at DNA level.

    It has immense applications in the field of forensic

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 20.

Various steps of DNA fingerprinting is given below arrange them in proper order.

(i) isolation of DNA,

(ii) separation of DNA fragments by electrophoresis,

(iii) detection of hybridised DNA fragments by autoradiography.

(iv) digestion of DNA by restriction endonucleases,

(v) hybridisation using labelled VNTR probe,

(vi) transferring (blotting) of separated DNA fragments to synthetic

  • Answer)

    (i) isolation of DNA,

    (ii) digestion of DNA by restriction endonucleases,

    (iii) separation of DNA fragments by electrophoresis,

    (iv)

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 21.

Observe the diagram and give the answers

 

(a) Name the process .

(b)  a, b and c are the steps of this process, identify them.

  • Answer)

    a) Process of Transcription in

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 22.

Mention the main three linkages  present in a nucleotide of DNA?

 

  • Answer)

     Nitrogen base is linked with OH of the sugar through N-glycosidic linkage to form nucleotide

    A phosphate group is linked to OH of 5th

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 23.

Describe the termination process of transcription in bacteria.

  • Answer)

    Termination of transcription starts when the termination region is recognised. It is a particular sequence of nucleotide where the translation stops.

    In

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 24.

The percentage of nucleotide A in DNA isolated from human liver is observed to be 30.7%, What is the expected percentage of a)T, b)G, c)C

  • Answer)

    a)T=30.7%

    b)G=19.3%

    c)C=19.3%

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 25.

Note the relation between the first two and find the missed  one.

i)Operon concept: Jacob and Monad : :Central dogma:_______

ii)Polymerase I: rRNA :: RNA Polymerase II:_____________

iii)Termination codon: UAG ::  Intiation codon :______________

  • Answer)

    i)Francis Crick.

    ii) Precursor of mRNA

    iii)

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 26.

Genetic information is copying from one strand of DNA to RNA by an important process

 (a) Name the process mentioned here?

(b) Which are the steps involved in this process?

  • Answer)

    a) Transcription

    b) Initiation

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 27.

Complete the Table

HERSHEY&CHASE

-----------------A---------

------------B-------

Transforming Principle

WATSON&CRICK

-------------C---------

----------------D-----------

Artificial synthesis of RNA

  • Answer)

    A) DNA is the genetic material

    B) Frederick

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 28.

During transcription, one of the DNA strand act as template strand.

a. Name the opposite strand ?

b. What will happen if two of the strands are acting as template ?

  • Answer)

    a)Coding strand.

    b), if both strands act a template, they would code for RNA molecule with different sequences  if they code for proteins, the

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 29.

DNA act as a better genetic material compared to RNA.Justify your answer.

  • Answer)

    1DNA chemically is less reactive and structurally more stable
    when compared to RNA.

    2)2 ' -OH group present at every nucleotide in RNA is a

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 30.

  

A strand of DNA has the sequence

 3’ GGTATATCCGGG  AAATTC '5

a)Give the complementary DNA sequence 

b)Give the mRNA sequence that would be produced from this strand and the direction of transcription.

  

  • Answer)

    a)

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 31.

Define the term Nucleoid.

  • Answer)

    In prokaryotes, DNA (being negatively charged) is held with some proteins (that have positive charges) in a region termed as

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 32.

List out any four salient features of DNA.

  • Answer)

    (i) It is made of two polynucleotide chains.

    (Ii)The backbone is constituted by sugar-phosphate, and the bases project inside.
    (iII) The two chains

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 33.

Explain Erwin Chargaff's observation about base pairing in DNA.

  • Answer)

    In a double stranted DNA the ratios between Adenine and Thymine and Guanine and Cytosine are constant and equal.

    i.e A/T = G/C =

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 34.

Choose the number of base pairs present in the Lambda bacteriophage and E- coli

( 5386 , 3.3 x 109 , 48502, 4.6 x106 )

  • Answer)

    Lambda bacteriophage    -     48502

    E-Coli                       

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Class 10 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 10 - Malayalam Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 9 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 11 SAMAGRA Question Pool Click here
Class 12 SAMAGRA Question Pool Click here
BrainsPrep Logo