Question Pool Equation of Motion

Equation of Motion - SAMAGRA Question Pool & Answers | Class 9 English Medium

Kerala Syllabus SAMAGRA SCERT SAMAGRA Question Pool for Class 9 English Medium Physics Equation of Motion

BrainsPrep Logo


Qn 1.

An object is starting from rest and moving with an acceleration of 2 m/s2. What will be its velocity after 10 second?

 

  • Answer)

    20

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 9 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 2.

An arecanut took one second to reach the ground from the tree . Then what will be the approximate height of the arecanut tree?

( 20, 5, 12, 8)

  • Answer)


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 9 English Medium Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 3.

    X and Y are the liquids taken in a beaker. If Y is water, then what will be the relative density of X

    ( 1, Less than 1, greater than 1, zero)

    • Answer)

      Less than

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 9 English Medium Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 4.

    Write the name of the appliance which works by the principle of Pascal’s Law

    ( Hydrometer, Thermometer, Lactometer, Hydraulic Jack)

    • Answer)

      Hydraulic

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 9 English Medium Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 5.

    A car which was moving with 20m/s velocity came to rest in 5 s by applying brakes. Calculate it's acceleration.

    • Answer)

      u=20m/s , v= 0 m/s, t= 5 s

      a= v-u/t

      Download App and View Complete Answer for FREE



    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 9 English Medium Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 6.

    A body starts from rest, moves with uniform acceleration 2 m/s2. Calculate it's velocity when it travels 25 m.

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 9 English Medium Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 7.

    A stone thrown upwards with an initial velocity of 29.4 m/s reaches the maximum height and then falls down. (take g = 9.8 m/s2 )

    a) What is the velocity of the stone at the maximum height?                                                                                                

    b) Write down whether the stone has attained acceleration or deceleration on moving up.                                                                                     

    1. Calculate the time taken by the stone to reach the maximum height.                          

    2. Which among the following depicts the correct speed-time graph of the motion of the stone ?       

      IMAGE

       

    • Answer)

      a) zero (0 m/s)

      b) deceleration -9.8 m/s2

      Download App and View Complete Answer for FREE



    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 9 English Medium Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 8.

    A slanting line was obtained on plotting the displacement – time graph of an object. The object is in ............................ motion.

    ( at rest, non-uniform speed, uniform speed, uniform acceleration)

    • Answer)

      uniform

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 9 English Medium Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 9.

    Calculate the momentum of an object of mass 10 Kg moving at a velocity of 2 m/s.       

    • Answer)

      p= mv=10x2= 20

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 9 English Medium Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 10.

    A car travelling at a speed of 90 Km per hour (25 m/s), applies brake and comes to rest in 3 s. If the mass of the car including passengers is 1200 Kg, calculate the force applied on the brake.

    • Answer)

      F= m(v-u)/ t

      = 1200(0- 25) / 3

      =- -10000 N

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 9 English Medium Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 11.

     Starting from rest, a car travels with a uniform acceleration of 5 m/s2.
    a) Calculate it's velocity after 20 s.
    b) In this time,
     how much will be it's displacement?

    • Answer)

      a=5m/s2

      t=25 s

      d=75 m, u=0

      v=?, v=u+at

      =0+5 x 25 = 125

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 9 English Medium Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 12.

    An aeroplane after landing to the run-way with a speed of 36 Km/h travels in straight line for 5 s and comes to rest.

    1. Calculate the deceleration of the aeroplane.  

    2. Calculate the distance travelled by the aeroplane through the run-way.

    • Answer)
      1. v = u + at

        0 = 10 + a X 300

        a

        Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 9 English Medium Tuition


    BrainsPrep Logo
    Class 10 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
    Class 10 - Malayalam Medium SAMAGRA Question Pool Click here
    Class 9 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
    Class 11 SAMAGRA Question Pool Click here
    Class 12 SAMAGRA Question Pool Click here

    5

    Download App and View Complete Answer for FREE