Question Pool Public Administration

Public Administration - SAMAGRA Question Pool & Answers | Class 10 English Medium

Kerala Syllabus SAMAGRA SCERT SAMAGRA Question Pool for Class 10 English Medium History Public Administration

BrainsPrep Logo


Qn 1.

Who led the Kurichya revolt in Wayanad?

  • Answer)

    Rama Nambi




Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 2.

Why was the Partition of Bengal in 1905 a turning point in India’s freedom movement? Give your opinion.

  • Answer)

     Boycott of British products

        • The use of indigenous materials.
        • Indian industry revives.
        • The role of women, workers and students. 
        •  Indian nationalism attained new strength.




Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 3.

Explain how the economic exploitation of the British has adversely affected India's peasants, artisans and tribal people?

  • Answer)
    •  Farmer’s misery-   high taxes,   exploitation of zamindars and moneylenders,  loss of   farmland.
    • The poverty of artisans and the collapse of traditional industries.
    • Tribal miseries - forest laws, high taxes and taxation



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 4.

"Swaraj is better than the best form of foreign rule" Name the national leader who made this statement.

  • Answer)

    Bal Gangadhar Tilak




Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 5.

In the nineteenth century, in which areas did the British industrialists set up modern industries in India? Expand the list.

The plantation industry

Textile Industry

    • a
    • b
    • C

  • Answer)

    a. jute
    b. The iron ore
    c. Paper




Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 6.

In the nineteenth century, the peasant revolts in the southern Malabar were commonly referred to as Mappila riots. Why?

  • Answer)

    The riots were carried out by tenants who cultivated and leased land from their landlords.
    Most of them were Mappilas (Malabar Muslims)




Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 7.

The following are the features of various land policies implemented by the British. Identify each land tax system.

a) Taxes were collected directly from farmers
b) The village was treated as a unit and tax was collected.
c) Zamindar was the owner of all the land in the area where the taxation authority was.

  • Answer)

    a. Ryotwari system 

    b. Mahalwari system 

    c. Permanent land revenue system




Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 8.

The boycott of foreign goods and the use of indigenous materials was a sharp weapon in the anti-British protests. Elucidate the statement.

  • Answer)

    Boycott of British products

    • The use of indigenous materials
    • Growth of Indian industries



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 9.

Who among the leaders of Indian national movement were known as “Lal-Bal-Pal”?

  • Answer)

    Lala Lajpat Ray
    Bipin Chandra Pal
    Bala Gangadara Tilak




Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 10.

“Nationalization" by national leaders to prevent economic leakage revived Indian industries ”. Substantiate.

  • Answer)
    • Many textile mills, soap factories, matchbox companies, national banks and insurance companies were started
    • Started a Bengal Chemical Store in Bengal, Tata Steel Plant in Maharashtra and the Steam Navigation Company in Tamil Nadu.
    • Imports of British products into India declined at that time



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 11.

What were the steps adopted by the Indian leaders in the 1905 agitation against the Partition of Bengal?

  • Answer)

    The boycott of foreign goods
    The use of indigenous materials




Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 12.

How did British policies cause the collapse of the Indian textile industry?

  • Answer)
    •  Huge imports of machine-made British fabrics
    •  The railway is widespread
    •  High taxes imposed on exports by the British government



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 13.

 What are the similarities in the various land revenue policies implemented by the British in India?

  • Answer)
    • Taxes should be paid in cash.
    • Taxes were very high



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 14.

What was the nature of the Indigo peasant revolt and the Mappila Rebellion? Elucidate  their reasons.

  • Answer)

    Similarities - Peasant Rebellions 

    Indigo farmers' strike - Low price for indigo due to the intervention of British agents

    Discovery of artificial colours obsolete the need for indigo.

    Endless Misery and Exploitation

    Mappila Rebellion - The exploitation, oppression and eviction of landlords and British. 




Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 15.

What is the commercialization of agriculture? Explain the situation that prompted Indian farmers to cultivate commercial crops.

  • Answer)
    • Instead of food crops, large scale cash crops are cultivated aiming the market
    • British high land tax rate
    • The requirement that the tax be paid in due dates
    • Agricultural production aimed at the European market



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 16.

"The land revenue policy adopted by the British in India had far-reaching effects on India's agriculture." Substantiate.

  • Answer)

    The land was mortgaged to moneylenders
    The peasants took over the land of the peasants who could not pay their debts and high interest
    Commercialization of agriculture
    Food shortages - famine - starvation deaths
    Revenue system of the British
    Peasant protests
    Farmers in debt




Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 17.

Write the following in chronological order.

   • Formation of Indian National Congress
    • Partition of Bengal
    • The Kurichya Revolt
    • The first War of Indian Independence

  • Answer)
    • The Kurichya Revolt
    • The first War of Indian Independence
    • Formation of Indian National Congress
    • Partition of Bengal



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 18.

Explain the causes for the decline of the Indian textile industry during the British rule and the plight of weavers.

  • Answer)

    Massive imports of machine-made British textiles

    • Low cost of machine-made fabrics
    • Expansion of Railways
    • Indian weavers have lost market in villages
    • High taxes imposed on the export of textiles
    • Exploitation and torture of British officials
    • Weavers quit their jobs - turned to agriculture
    • Agricultural production stagnant



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 19.

What were the reasons for the plight of workers in the factories which the British had set up in India?

  • Answer)
    • Prolonged  working hours
    • Meagre wages
    •  Unhealthy accommodation



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 20.

How did the expansion of the railways during the British rule cause the collapse of the Indian textile industry?

  • Answer)

    The expansion of the railways helped the British to reach the remote villages,    collect cotton in the villages and transport them to the UK through ports, thereby depriving the village market of Indian weavers.




Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 21.

When did the Kurichya revolt held ? What were its causes?

  • Answer)
    •  1812
    • Imposition of excessive taxes by the British
    • Forced to pay tax as cash.
    • The British seized the agricultural land of those who could not pay their taxes.



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 22.

Match column ‘A’with column ‘B’

A B

William Logan

The first war of Indian independence

Rama Nambi

Partition of Bengal

Lord Curzon

Malabar Manual

 Mangal pandey

The Kurichya Revol

  • Answer)
    A B
    William Logan

    Malabar Manual

    Rama Nambi

    Kurichya Revolt

    Lord Curzon

    Partition of Bengal

    Mangal pandey

    The first war of Indian independence




Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 23.

Given below lists the major centres of the First War of Independence 1857 .Select the names of those who led the revolt in each region from the brackets.

(Begum Hazret Mahal, Moulavi Ahammedullah, Bahadur Shah II, Nana Saheb)

Delhi -                a…………………………………

Lucknow -          b…………………………………

Kanpur -             c…………………………………

Faizabad -         d…………………………………

  • Answer)

    a. Bahadur Shah II
    b. Begum Hazret Mahal                                                                                                                                     c .  Nana Saheb
    d. Maulavi Ahmmedullah




Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 24.

 Write down  the two  changes in rule and policy of the British in India after the First War of Independence, 1857?

  • Answer)
    • The British Parliament took over the administration of India from the English East India Company
    • Economic exploitation of the British reached its extreme level.



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 25.

Explain the reasons for the participation of the clans, kings, craftsmen and sepoys in the first war of independence,1857

  • Answer)

    Farmers -High taxes, exploitation of money lenders, loss of farmland
    Sepoy – poor salary and abuse of British officials,
    Greased catridges, 

    Artisans – import of foreign goods, The artisans were unemployed,                                                            The collapse of traditional industries,Through the Subsidiary alliance and the Doctrine of lapse,the British took over the princely states.




Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 26.

How was India's wealth drained to Britain according to the “Drain theory” ?

  • Answer)
    •  Export of indian raw materials.
    • Salaries and pensions paid to British officers in India
    • Profits gained through the sale of the British products in india.
    • Tax  from India



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 27.

Who was the first person to introduce the “Drain Theory “? Which of his book addresses this idea?

  • Answer)

    Dadabhai Naoroji                                                                                                                                   “Poverty and UnBritish Rule in India”




Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 28.

What are the common causes of the workers' agitation in Bombay's textile industry and the labour struggles in the jute sector of Calcutta?

  • Answer)

     Prolonged working hours

      Meagre wages

      Unhealthy accommodations




Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 29.

What were the Changes brought in the Indian economy after the collapse of traditional industries?

  • Answer)

    Cities became uninhabitable

       Those involved in various traditional industries turned to agriculture

       The number of people who depend on agriculture has increased

       The farmland became smaller.

       Production stagnation




Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 30.

Complete the table that caused the downfall of traditional industries in India during the British rule

 Traditional industries

The causes of the downfall

  Pottery 

Import of Aluminum container

Leather work

a

Carpentry

b
  • Answer)

    a .Exports of Raw Materials to Europe

    b. Use of metal-made machinery




Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 31.

What was the situation that induced the Santhal tribes to revolt against the British?

  • Answer)
    • Forest Acts imposed by the British made their life miserable.
    • Santhals were prohibited to enter forest.
    •  Massive taxes levied on the resources collected by the tribes.



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 32.

Complete the table.

Land revenue system Regions
a Bengal,Bihar,Orissa
Ryotwari system b
c North West Region

 

  • Answer)
    Land revenue system Regions

    Permanent land tax system

    Bengal,Bihar,Orissa
    Ryotwari system

    South Indian Territories

    Mahalwari system

    North West Region



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 33.
Land revenue system Owner of the land

 Permanent land revenue settlement

 

Zamindars
Ryotwari system a
Mahalwari system b
  • Answer)

    a.Farmers

    b. Village Headman




Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 10 English Medium Tuition


BrainsPrep Logo
Class 10 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 10 - Malayalam Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 9 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 11 SAMAGRA Question Pool Click here
Class 12 SAMAGRA Question Pool Click here


Join BrainsPrep

Get BrainsPrep on android and stay updated via Facebook.


Responsive image Google Play   Responsive image Facebook



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Tuition