Question Pool Reproduction in Organisms

Reproduction in Organisms - SAMAGRA Question Pool & Answers | Class 12

Kerala Syllabus SAMAGRA SCERT SAMAGRA Question Pool for Class 12 Biology Reproduction in Organisms

BrainsPrep Logo


Qn 1.

Fertilization  occurs inside or out side the body of an organism. Name the types of fertilization. Which one is more advantageous  ?

 
  • Answer)

    External and internal fertilization     

    Internal

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 2.

Water hyacinth is also known as scourge of water bodies or 'terror of Bengal”.Justify.

  • Answer)

    It is an invasive weed which drains oxygen from the water which leads to the death of fishes and aquatic

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 3.

Choose the correct answer .

The most common asexual microscopic motile structures seen in algae

 a) Conidia   b) Gemmule     c) Zoospores    d)Buds

  • Answer)

    c) Zoospores  

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 4.
Amoeba asexually multiplies by binary fission where as sponges  by ……………….
  • Answer)

    Gemmules

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 5.

Observe the figures given below,identify and name the organisms and their asexual reproductive structures

 

                        (a)

                             (b)

  • Answer)

    a)  Sponges: Gemmules- ------------   

    (b)   Hydra:Buds 

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 6.

The size of the crows and parrots are not very different  but their life span show a wide difference. Justify your answer 

  • Answer)

    The life span of organisms are not necessarily correlated  with their

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 7.

Match the following organisms to their life spans

        A                                                        B

i. Butterfly                                          140- years

ii. Crow                                               100-150 yers

iii. Parrot                                             1-2 weeks

iv. Tortoise                                           15 years

  • Answer)

         

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 8.

Observe the relationship of the first pair and fill the blank

Chara  :  Monoecious plant      :::   Marchantia.::............................................

  • Answer)

    Dioecious

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 9.

Choose hermaphrodites from the list given below:

Sponges,Cockroach,Leech,Lizard, Earthworm.

Define hermaphrodites.

  • Answer)

    Earthworm, Leech.

    Hermaphrodites are animals possess both male and female reproductive

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 10.

a) Define reproduction? Mention its significance.

  • Answer)

    Reproduction is defined as a biological process in which an organism gives rise to young ones (offspring) similar to itself.

    Reproduction enables the

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 11.

Name the reproductive structure of the following organisms.

a) Penicillium b) Sponge c) Hydra d) Algae



 

  • Answer)

    a)Conidia

    b)Gemmules

    c)Buds

    d)Zoospore

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 12.

Name two organisims exhibiting external fertilisation.

Write the disadvantage of external fertilization ?

  • Answer)

    Bony fishes, frogs/amphibians ,algae (any two)

    The offsprings are extremely vulnerable to predators threatening their survival up to

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 13.

The chances of survival of young one is greater in viviparous organism. Why?

  • Answer)

    In viviparous animals the zygote develops into a young one inside the body of the female organism. Because of proper embryonic care and protection, the chances of

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 14.

Compare juvenile phase and vegetative phase in organisms.

  • Answer)

    All organisms have to reach a certain stage of growth and maturity in their life, before they can reproduce sexually. That period of growth is called the juvenile

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 15.

Name the common motile asexual reproductive structure seen in Chlamydomonas.

 

  • Answer)

    Zoospores.

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 16.

Penicillium  reproduce asexually by conidia whereas sponges by ...............................

  • Answer)

    Gemmules.

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 17.

Fill in the blanks

Water hyacinth vegetatively propagates by Offset ,but Agave vegetatively propagates by ......................................................

  • Answer)

    Bulbils

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 18.

Name the most common asexual microscopic motile structures seen in algae.

  • Answer)

    Zoospores

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 19.

S       Select the correct answer.

The most common asexual microscopic motile structures seen in algae.

a) Conidia b) Gemmule c) Zoospores d) Buds

  • Answer)

    Zoospores

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 20.

Define menstrual cycle. What is the term given to this kind of changes that takes place in non-primates?

  • Answer)

    Females of primates exhibit cyclical changes in the activities of ovaries and accessory ducts as well as hormones during the reproductive phase , called menstrual

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 21.

List out any four changes that occur in a flower after fertilization.

  • Answer)

    Sepals,petals,and stamens wither and fall off.

    Zygote develops into embryo.

    Ovule develops into seed.

    Ovary develops into

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 22.

Observe the diagrams given below and identify the types of gametes.

 

  • Answer)

    a) Homogametes / Isogametes.

    b)

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 23.

Water hyacinth vegetatively multiplies by offset ,while Agave multiplies by ………

  • Answer)

    Bulbil

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 24.

What  are hermaphrodites?  Give two examples.

  • Answer)

    Hermaphrodites are animals that possess both male and female reproductive organs.

    Eg. Earthworms, Sponge, Tape worm, Leech (Any

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 25.

In Apple tree the chromosome number of meiocyte is 34 .Give the number of chromosome in the following cells of apple tree .

  a) Male gamete   b) Female gamete   c) Zygote d)Embryo cells    

  • Answer)

       a) Male gamete: 17

       b) Female gamete: 17

        c) Zygote:    

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 26.

Offsprings of oviparous animals  are at a greater risk as compared to offsprings of viviparous animals. Substantiate your answer.

  • Answer)
    • Zygote develops into young ones inside the body of the female parent.
    • Because of  proper embryonic care and protection , the chances of
      Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 27.

Observe the diagram .

a) Identify the type of asexual reproduction shown in this diagram.

b) Name two organisms whiich reproduce by this method.

 

  • Answer)
    1. Binary fission .
    2. Amoeba,
      Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 28.
The thick wall of fruit which is protective in function  is called …………………….

 

  • Answer)

    Pericarp

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 29.

Asexual and sexual reproduction  are two types of reproduction in organisms.

Which one is more better? Why?

  • Answer)

    Sexual Reproduction.

    • Because of the  fusion of male and female gametes, sexual reproduction results in
      Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 30.

In some organisms the female gamete develops to form new organisms without fertilization.

a)Name this phenomenon.

b) Give two examples.

  • Answer)

    a)Parthenogenesis.

    b)Rotifers, Honey bees, Lizards,

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 31.

Match the following items A with B

    A                                                         B

1.Rhizome                                      a.Agave

2.Bulbils                                          b.Water hyacinth

3.Leaf bud                                       c.Ginger

4.Offset                                            d.Bryophyllum

  • Answer)

    1 c./Ginger

    2.a./Agave

    3.d./Bryophyllum

    4.b./Water

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Class 10 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 10 - Malayalam Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 9 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 11 SAMAGRA Question Pool Click here
Class 12 SAMAGRA Question Pool Click here
BrainsPrep Logo