Question Pool Microbes in Human Welfare

Microbes in Human Welfare - SAMAGRA Question Pool & Answers | Class 12

Kerala Syllabus SAMAGRA SCERT SAMAGRA Question Pool for Class 12 Biology Microbes in Human Welfare

BrainsPrep Logo


Qn 1.

a. Observe the diagram a label A,B,D and E

b. Briefly explain the Biogas production

  • Answer)

    a.

    A.Gas

    B.Gas holder

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 2.

Explain the initiatives of Ganga Action Plan and Yamuna Action Plan

  • Answer)

    .The Ministry of Environment and Forests has initiated Ganga Action Plan and Yamuna Action Plan to save these major

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 3.

Differentiate between primary sludge, flocs and activated sludge

  • Answer)

    Primary sludge :These treatment steps basically involve physical removal of particles – large and small – from the

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 4.

Give a short note on the Secondary treatment or biological treatment in sewage treatment

  • Answer)

    Secondary treatment or Biological treatment : The primary effluent is passed into large aeration tanks where it is constantly

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 5.

Give a note on the use of antibiotics have greatly improved the capacity against deadly diseases.

  • Answer)

    Antibiotics are chemical substances, which are produced by some microbes and can kill or retard the growth of other

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 6.

The first antibiotics discovered is ......................................................

  • Answer)

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 7.

The brewer’s yeast is ....................................................................

  • Answer)

    Saccharomyces cerevisiae (used for

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 8.

The Swiss Cheese are produced with the help of a bacterium. Name the Bacterium.

  • Answer)

    Propionibacterium

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 9.

The microorganisms grow in milk and coverted to curd are commonly called.......

  • Answer)

    Lactobacillus commonly called lactic acid bacteria

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 10.

Explain the role of mycorrhiza in bio fertilisers

  • Answer)

    Fungi are also known to form symbiotic associations with plants . Many members of the genus Glomus form mycorrhiza. The fungal

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 11.

Viruses of genus Nucleopolyhedrovirus can be uses as____________________

a. Biofertilizers

b. Biogas producers

c. Biocontrol agents

  • Answer)

    c. Biocontrol

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 12.

Differentiate Primary and secondary treatment

  • Answer)

    Primary treatment : These treatment steps basically involve physical removal of particles – large and small – from

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 13.

a.Mention the action of LAB on milk

b.Write the significance of LAB

  • Answer)

    Lactic acid bacteria (LAB) grow in milk and convert it to curd. During growth, the LAB produce acids that coagulate

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 14.

Match column A with column B and C

  • Answer)
    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 15.

a.Name the pathogen that attack insects and other arthropodes.

b.Name the genus which is used as most common  bio control agent

c.Write the significance of most common biocontrol agent.

  • Answer)

    Baculoviruses are pathogens that attack insects and other arthropods.
    a.Baculoviruses

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 16.

Match the column A with B and C

  • Answer)
    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 17.

.Mention the significance of Bacillus thuringiensis

  • Answer)

    The development  of genetic engineering  have introduced

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 18.

Write the significance of Ganga Action plan and Yamuna Action plan

  • Answer)

    Ganga Action Plan and Yamuna Action Plan initiated  to save these  rivers of our country from

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 19.

Differentiate primary treatment and secondary treatment

  • Answer)

    Primary treatment : Primary  treatment steps basically involve physical removal of particles – large and

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 20.

Observed the diagrame

Name the virus

  • Answer)

    .Tobaco Mosaic Virus 

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 21.

a.Identify the figure

b.Mention the infection caused by it

  • Answer)

    a.Adeno virus

    b. Respiratory

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 22.

a.Antibiotics means  'Against life ' or 'pro life' - Substantiate

b.Explain the action of Antibiotics 

c.Name the antibiotic which was extensively used to treat the American soldiers in second world war.

  • Answer)

    a.Anti is a Greek word that means ‘against’, and bio means ‘life’, together they mean

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 23.

a.Differentiate Chemical fertilizers and biofertilizers.

b.Mention the significance of Rhizobium as a biofertilizer

  • Answer)

    a.Chemical fertilizers are chemicals used as fertilizers.The use of the chemical fertilisers to meet the

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Class 10 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 10 - Malayalam Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 9 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 11 SAMAGRA Question Pool Click here
Class 12 SAMAGRA Question Pool Click here
BrainsPrep Logo