Question Pool Biotechnology and its Applications

Biotechnology and its Applications - SAMAGRA Question Pool & Answers | Class 12

Kerala Syllabus SAMAGRA SCERT SAMAGRA Question Pool for Class 12 Biology Biotechnology and its Applications

BrainsPrep Logo


Qn 1.

There are three critical research areas of biotechnology.Which are they ?

  • Answer)

    i.Providing the best catalyst in the form of improved organism usually a microbe or pure enzyme.

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 2.

The first clinical gene therapy was given to a  4 year old girl.
a) What is gene therapy?.
b) What was her genetic disorder?

  • Answer)

    a) Gene therapy is a collection of methods that allows correction of a gene defect that has been diagnosed in a child/embryo.
    b)

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 3.

Define biopiracy.

  • Answer)

    Biopiracy is the use of bio-resources by multinational companies and other organisations without proper authorisation from the countries

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 4.

GM crops have been useful in many ways.  Write any four merits of GM crops.

  • Answer)

    .i) Made crops more tolerant to abiotic stresses.
    (ii) Reduced reliance on chemical pesticides.
    (iii)

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 5.

Animals that possess extra gene are called transgenic animals.

a)Name the first transgenic cow.

b)List out any four beneficial aspects of the transgenic organisms

  • Answer)

    a) Rosie.

    b)

    (i)To study normal physiology

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 6.

Gene therapy helps to correct certain genetic diseases.

a) Name a hereditary disease that can be corrected by gene therapy.

b) Mention other two treatment methods used to cure the above identified disorder.

  • Answer)

    a) Adenosine deaminase deficiency.

    b)

    1.Bone

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 7.

Choose the correct answer.

Crystals of Bt toxin produced by some bacteria do not kill that bacteria because:

a) Bacteria encloses toxin in a special sac.

b) Toxin is soluble.

c) Bacteria can resist toxin.

d)  Toxin is inactive.

  • Answer)

    d)  Toxin is

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 8.

How is ADA deficiency treated by Gene Therapy?

  • Answer)
    • Lymphocytes  from the blood of the patients are grown in a culture outside the body.
    • Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 9.

Can a disease be detected before its symptoms appear? What are the methods used for this?

  • Answer)

    Yes

                i)Recombinant DNA

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 10.

Choose the correct answer.

Maturation of proinsulin into insulin takes place after

 

            a)Joining of C peptide             b)Removal of disulphide bridge

            c)Removal of B chain           d) Removal of C peptide

  • Answer)

    d)Removal of C

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 11.

Name and explain the novel strategy adopted to prevent nematode infection in tobacco plants?

  • Answer)

     RNA interference or RNAi

    RNAi takes place in all eukaryotic organisms as a method of

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 12.

Some hereditary diseases can be corrected by gene therapy.

a) What do you mean by gene therapy?

b) Expand ADA.

  • Answer)

    a) Gene therapy is a collection of methods that allows correction of a gene defect that has been diagnosed in a

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 13.

 Rosie is a transgenic cow. How milk produced by  Rosie differ from that of other cows?

  • Answer)

    Rosie, produced  human protein enriched milk (2.4 grams per litre).The milk contain the human alpha lactalbumin and 

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 14.

In 1983 an American company Eli Lilly produced human insulin artificially.

a) Write  the method of production of artificial insulin.

b) Write the effect in humans of using insulin from animal sources.

  • Answer)

    a)

    • Eli Lilly an American company prepared two DNA sequences corresponding to A and
      Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 15.

Explain how Bt toxin works in the body of boll worms?

  • Answer)
    • The activated toxin binds to the surface of midgut epithelial cells.
    • This create
      Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 16.

Genetic engineering helps to overcome  the limitation of traditional hybridization procedure in plant and animal breeding.

  a) What is the limitation of  traditional hybridization procedure mentioned here?

 b) Explain how genetic engineering helps us to overcome this limitation?

  • Answer)

    a) Traditional hybridization procedure often leads to inclusion and multiplication of undesirable genes along with desirable

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 17.

Match the items in column A with column B  .

           A                                               B

a) Bt Cotton                                 1. ADA deficiency

b) RNAi                                         2.Eli Lilly

c) Insulin                                      3.Insecticidal protein

d) Gene therapy                          4.Silencing of mRNA

  • Answer)

    a) Bt Cotton

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 18.

Bt cotton is a transgenic plant which contain the genes of Bacillus thuringiensis that code for  toxic proteins..

a)Name two genes which code for these toxic proteins.?

b)Name  the toxic protein produced by these genes?

  • Answer)

    a) cryIAc, cryIIAb  and cryIAb.(Any two)

    b) Cry

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 19.

Meloidegyne incognitia is a nematode parasite infects the roots of tobacco plants. Its infection can be prevented by a novel strategy.

a) Name this strategy.

b) Explain the principle behind this strategy

  • Answer)

    a) RNAi / RNA interference.

    b) This method involves silencing of specific mRNA due to a

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 20.

Observe the figure.

a) Identify A,B and C.

b) Name the bacteria  which is used for the production of genetically engineered insulin?

  • Answer)

    a)

    A-Proinsulin
    B – Insulin
    C- Free C peptide
    b)

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 21.

How do Bt cotton differ from normal cotton?

  • Answer)
    • Bt cotton plants are transgenic plants that contain Bt toxin genes  isolated from Bacillus
      Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 22.

Hereditary diseases can be corrected  by gene therapy.

a) Name a hereditary disease that can be corrected by gene therapy.

b) Mention other two remedial measures to cure this disorder.

  • Answer)

    a) Adenosine deaminase deficiency.

    b)

    1.Bone

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 23.

Expand GEAC. Write the role of GEAC.

  • Answer)

    Genetic Engineering Approval Committee.

    GEAC make decisions regarding the validity of GM

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 24.

ELISA based on the principle of ______________________.

  • Answer)

    Antigen – antibody

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 25.

Gene therapy is a collection of methods that allows correction of a gene defect that has been diagonised in a child/ embryo.

a.How correction of a gene defect can be done?

b.Name the disease for which first clinical gene therapy was given.

  • Answer)

    a.Correction of a gene defect involves delivery of a normal gene into the individual or embryo to take over the function of and

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 26.

Fill in the blank.

 Human protein obtained from transgenic animal which is used to treat emphysema is  ......................................

  • Answer)

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 27.

Choose the correct answer.

The bacterium used as vector for DNA transfer to induce RNAi in tobacco plant is:

A. E.coli

B. Agrobacterium tumifaciens

C. Bacillus thuringiensis

D. Salmonella typhimurium

  • Answer)

    B. Agrobacterium

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 28.

Transgenic animals are developed to produce biological products to treat certain human diseases. Name such a biological product and it's use.

  • Answer)

    α-1-antitrypsin.

    It is used to treat

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 29.

Choose the correct answer.

The bacterium used as vector for DNA transfer to induce RNAi in tobacco plant is:

A. E.coli

B. Agrobacterium tumifaciens

C. Bacillus thuringiensis

D, Salmonella typhimurium

  • Answer)

    B. Agrobacterium

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 30.

Bt cotton is an example of GMO. Expand Bt.

  • Answer)

    Bacillus

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Class 10 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 10 - Malayalam Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 9 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 11 SAMAGRA Question Pool Click here
Class 12 SAMAGRA Question Pool Click here
BrainsPrep Logo