Question Pool Biodiversity and Conservation

Biodiversity and Conservation - SAMAGRA Question Pool & Answers | Class 12

Kerala Syllabus SAMAGRA SCERT SAMAGRA Question Pool for Class 12 Biology Biodiversity and Conservation

BrainsPrep Logo


Qn 1.

Biodiversity hotspots are to be protected and conserved
a)Do you agree with this justify your answer .

  • Answer)

    Yes I agree. Biodiversity hotspots’ regions with very high levels of species richness and high degree of endemism (that is, species confined to that region

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 2.

A)How many biodiversity hotspots are in the world and how many in India ?
B)why biodiversity hotspots need protection

  • Answer)

    A)Recently, 34‘biodiversity hotspots’ in the world have been proposed for intensive conservationefforts. Of these, three (Western Ghats-Sri Lanka,

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 3.

India is one of the12 mega diversity countries of the world . Do you agree with this statement, give reason

  • Answer)

    Yes I agree. Although India has only 2.4 per cent of the world’s land area, its share of the global species diversity is 8.1 per cent. Hence our country

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 4.

Illustrate different patterns of biodiversity ?

  • Answer)

    (i) Latitudinal gradients
    ii) Species-Area

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 5.

The biological wealth of our planet has been declining rapidly and the accusing finger is clearly pointing to human activities.
a)Do you agree with this .justify your statement
b) Give examples for recent extinctions you have studied and list out the evils of biodiversity loss
of a region.

  • Answer)

    a) Yes I agree. Some examples of recent extinctions include the dodo (Mauritius), quagga (Africa), thylacine (Australia), Steller’s Sea Cow (Russia) and

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 6.

During a debate a student observed that new species are being added ( through speciation ) in to the earth's treasury of species , so we don’t bother about biodiversity loss.
a)Do you agree with this , justify your answer.
b)Explain evil quartet regarding biodiversity loss.

  • Answer)

    a) No I don’t agree with this because even though new species are being added (through speciation) into the earth’s treasury of species, there

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 7.

List out major reasons behind Bio diversity loss?

  • Answer)

    The causes of high extinction rates are

    habitat (particularly forests) loss and fragmentation,
    over -exploitation,

    biological

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 8.

Comment on the comparative biodiversity of tropical, temperate and polar regions.

  • Answer)

    Species diversity is generally highest in the tropics and decreases towards the poles.
    Reasons for species richness of the tropics are:
    1.Tropics had

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 9.

Robert May places the ...........................  at about 7 million.

  • Answer)

    Global species diversity .

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 10.

How India became 12 th mega diversity country?

  • Answer)

    Although India has only 2.4 per cent of the world’s land area, its share of the global species diversity is 8.1 per cent. Hence our country become one of

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 11.

1) Complete the diagram

a)

 

 

 

 

  • Answer)

    Species diversity

    Genetic diversity

    Ecological

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 12.

Match the column A with B.

 

A

B

Long term ecosystem experiments

Robert May

Bio diversity

Paul Ehrlich

Species-Area richness

David Tilman

Global species diversity

Natural selection

Rivet popper hypothesis

Edward Wilson

Darwin

Alexander von Humbolt

 

  • Answer)
    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 13.

Due to human activities the world is facing an accelerated rates of species

extinctions now a days. Mention the four main causes of biodiversity losses or ‘ The Evil Quartet ’

  • Answer)

    (i) Habitat loss and fragmentation

    (ii) Over-exploitation

    (iii) Alien species invasions

    (iv)

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 14.

In species area relationship graph ecologists have discovered that the value of Z lies in the range of 0.1 to 0.2, regardless of the taxonomic group or the region. Find out the value of Z if the slope of the line to be much steeper .

  • Answer)

    Z values in the range of 0.6 to 1.2

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 15.

Observe the graph given below and answer the following questions;

 a) Identify S, A, C and Z in the graph

b) Name the scientist who explained species area relationship.

  • Answer)

    a)  S= Species richness

    A= Area
    Z = slope of the line (regression coefficient)
    C = Y-intercept

     b)  Alexander

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 16.

Humans derive countless direct economic benefits from nature. Do you agree with it? Justify.

 

  • Answer)

    Humans derive countless direct economic benefits from nature such as food (cereals, pulses, fruits), firewood, fibre, construction material, industrial products

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 17.

Mention the three different levels of biodiversity. Explain.

  • Answer)

    Genetic diversity : A single species might show high diversity at

    the genetic level over its distributional range.

     

    Species

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 18.

The reasons for conserving biodiversity can be grouped into three categories. Identify them.

  • Answer)

    i.Narrowly  utilitarian

    ii.Broadly

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 19.

Explain the terms “biodiversity hotspots” and “endemism”.

  • Answer)

    Biodiversity hotspots :  are regions with very high levels of species richness and are identified for maximum protection.

    Endemism :  is,

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 20.

The National parks and Zoological parks are two types of biodiversity conservations.

a) Identify the type of biodiversity conservations they belong.

b)Differentiate them.

c) Give two another examples for these two types of conservations.

  • Answer)

    a) In situ conservations and  Ex situ conservations

     b) When we conserve and protect the whole ecosystem, for eg; we save the entire forest to

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 21.

The introduction of Nile perch into Lake Victoria lead to the extinction of Cichlid fish in the lake. Give reason for this biodiversity loss with the help of another example.

  • Answer)

    This is due to Alien species invasions. When alien species are introduced, some of them turn invasive, and cause decline or extinction of indigenous species. The

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 22.

When a species becomes extinct, the plant and animal species associated with it in an obligatory way also become extinct.

a) Identify the cause of extinction of this species.

b) Explain it with an example.

  • Answer)

    a) Co-extinctions.

     

    b) When a species becomes extinct, the plant and animal species associated with it in an obligatory way

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 23.

When ‘need’ turns to ‘greed’, it leads to over -exploitation of natural resources. Do you agree with it? Justify.

  • Answer)

    Humans have always depended on nature for food and shelter.But when ‘need’ turns to ‘greed’, it leads to over -exploitation of natural

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 24.

 Identify the cause of extinction of Steller’s sea cow, passenger pigeon etc. Explain the reason.

  • Answer)

    Many species  like Steller’s sea cow, passenger pigeon etc were extincted due to overexploitation by humans. Humans have always depended on nature

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 25.

"Due to human activities the world is facing an accelerated rates of species

extinctions now a days".

Mention the four main causes of biodiversity losses or ‘ The Evil Quartet ’

  • Answer)

    (i) Habitat loss and fragmentation

    (ii) Over-exploitation

    (iii) Alien species invasions

    (iv)

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 26.

Find out the consequences due to the loss of biodiversity in a region.

 

  • Answer)

    Loss of biodiversity in a region may lead to

    (a) Decline in plant production,

    (b) Lowered resistance to environmental perturbations such as

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 27.

'Ecologists believed that communities with more species, generally, tend to be more stable than those with less species'. Identify the characteristic features of a stable community.

  • Answer)

    A stable community should not show too much variation in productivity from year to year; it must be either resistant or resilient to occasional disturbances (natural

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 28.

Explain the two different patterns of biodiversity.

  • Answer)

    (i) Latitudinal gradients : species diversity decreases as we move away from the equator towards the poles. tropics (latitudinal range of 23.5° N to 23.5° S)

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 29.

Tropical Amazonian rainforest in South America has the greatest biodiversity on earth. Explain the reasons.

 

  • Answer)

    Tropical latitudes have remained relatively undisturbed for millions of years. Tropical environments, are less seasonal, relatively more constant and predictable.

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Class 10 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 10 - Malayalam Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 9 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 11 SAMAGRA Question Pool Click here
Class 12 SAMAGRA Question Pool Click here
BrainsPrep Logo