Question Pool Environmental Issues

Environmental Issues - SAMAGRA Question Pool & Answers | Class 12

Kerala Syllabus SAMAGRA SCERT SAMAGRA Question Pool for Class 12 Biology Environmental Issues

BrainsPrep Logo


Qn 1.

Process of natural ageing of  lakes

    a) Biomagnification    b)Eutrophication          c)BOD                        d)Algal bloom

  • Answer)

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 2.

In a study conducted on the concentration of DDT  in water bodies it was found that concentration increases in the successive trophic levels.

a) Name the phenomenon.

b) How does DDT accumulation in water bodies  affect the population of  fish eating birds?  

  • Answer)

    a) Biomagnification.

     

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 3.

Any undesirable change in physical, chemical or biological characteristics of air is called air pollution.
            a) Write any  two causes of air pollution.
            b) Expand CPCB.  

  • Answer)

    ⦁  Particulate and gaseous air pollutants released from  smoke stacks of thermal power plants,smelters and other

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 4.

The Supreme Court ordered Delhi Government to make measures to switch over all the public transport to CNG operated one.
            a) Expand  CNG ?
            b) Give two advantages of CNG.

  • Answer)

    a) Compressed Natural

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 5.

Human activities accelerate the aging process of  lakes.
a. Name the phenomenon.

b.Write any four consequences of the phenomenon identified above.

  • Answer)

    Cultural or Accelerated Eutrophication.
       ⦁    Overstimulates the growth of algae causing unsightly

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 6.

Various greenhouse gases contribute to global warming.
            a) List out any four gases involved in greenhouse effect?
            b)Define global warming.

  • Answer)

    a)  CO2,Methane,CFC,N2O

    b) Considerable heating of Earth due to

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 7.

Conversion of forests in to agricultural land is a major cause for deforestation.
a) Name the agricultural practice in which farmers cut down  trees of the forest and burn the plant remains.
b) Comment on deforestation and reforestation.

  • Answer)

    a)    Slash and burn agriculture /Jhum cultivation

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 8.

The Government.of India has instituted an award for individuals or communities from rural areas  who have shown extraordinary courage and dedication in protecting wildlife.

 

a) Write the name of  this award.

b) Name the people participation movement   in India for the protection of trees.  .

  • Answer)

    a) Amrita Devi Bishnoi Wildlife Protection Award

    b)Chipko

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 9.

 Increase in the level of greenhouse gases has led to considerable heating of earth, leading to global warming. How can we control global warming?

  • Answer)
    • Cutting down use of fossil fuel
    • Improving efficiency of energy
      Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 10.

Explain how noise adversely affect the normal life of humans.

  • Answer)
    • Permanently damage hearing abilities of humans.
    •    Causes
      Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 11.

In 1987 noise is declared as an air pollutant in India.

            a) How does noise affect human health?

            b) Suggest  measures to protect us from noise pollution.

  • Answer)

    a)

    •  It causes psychological and physiological disorders in
      Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 12.

Write any three measures to be enforced to protect ourselves from noise pollution.

  • Answer)
    • Reduction of noise in industries by use of sound absorbent materials or by muffling noise
    • Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 13.

Name a metal which acts as catalyst in catalytic converters, used in automobiles.

  • Answer)

    Platinum, Palladium, Rhodium.(Any

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 14.

Observe the flow chart given below.

Name and explain the phenomenon illustrated here.

  • Answer)

    Biomagnification.

    • Biomagnification refers to increase in concentration of the
      Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 15.

Observe the diagram given below.

a) Identify the instrument.

b) Mention its use.

  • Answer)

    a) Scrubber

    b) Scrubber is used to remove  gases like sulphur

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 16.

Fill in the blank.

Increase in the concentration of toxic substances at successive trophic levels is called___________________.

  • Answer)

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 17.

Fill in the blank.

Presence of large amount of nutrients in water leads to excessive growth of planktonic organisms.This is known as ___________________.

  • Answer)

    Algal

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 18.

Fill in the blank.

The device used to remove particulate matter present in the exhaust from a thermal power plant is ____________________.

  • Answer)

    Electrostatic

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 19.

Fill in the blank.

The thickness of ozone layer is measured in---------- units.

  • Answer)

    Dobson 

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 20.

Name the following.

The layer of atmosphere  in which ozone layer is seen.

  • Answer)

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Class 10 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 10 - Malayalam Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 9 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 11 SAMAGRA Question Pool Click here
Class 12 SAMAGRA Question Pool Click here
BrainsPrep Logo