Question Pool Reproductive Health

Reproductive Health - SAMAGRA Question Pool & Answers | Class 12

Kerala Syllabus SAMAGRA SCERT SAMAGRA Question Pool for Class 12 Biology Reproductive Health

BrainsPrep Logo


Qn 1.

Some STD's are given below. Identify the completely curable and non completely curable STDs,and make a table under two headings.

 (Syphilis, Hepatitis-B, Trichomoniasis , AIDS, Genital herpes, Genital wart )

  • Answer)


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 2.

    (a).Name any two STD's.

    (b).Expand STD

    (c).Name two non-curable STD's

    • Answer)

      (a).Trichomoniasis ,Hepatitis-B,Gonorrhoea,syphilis ,genital herpes ,genital warts ,AIDS, Chlamydiasis etc.

      (b).Sexually transmitted

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 3.

    Government of India legalised MTP.

    (a).Expand the term MTP.

    (b).MTP is essential for certain cases .Mention the cases.

    (c).MTP is safer during .

    • Answer)

      (a).Medical termination of pregnancy.

      (b).Rape

       Problem to mother and child

      Genetic and physiological problem to

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 4.

    Contraception is practised against a natural reproductive event like conception. Suggest four possible ill effects accompanied by contraception.

    • Answer)

      Nausea,Abdominal pain,Break through bleeding,Irregular menstrual bleeding ,Breast

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 5.

    Most of the contraceptives methods are effective before coitus. Name the contraceptives effective after coitus.

    • Answer)

      Emergency contraceptive pills.

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 6.

    Oral contraceptive pills are widely accepted by the females .

    (a).Identify the composition of OC pills .

    (b).Analyse the applicability of OC pills to inhibit fertilization.

    (c).To get better results ,they follow a particular pattern for using OC pills .Explain

    • Answer)

      (a). Progestogen or Progestogen-oestrogen combinations.

      (b).Inhibits Ovulation and Implantation, 

      Alter the quality of cervical mucous to

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 7.

    Oral contraceptive pills contain hormones.

    (a).Name the hormones present in OC pills.

    (b).Give an eg for an OC pills.

    • Answer)

      (a).progestogen ,progestogen-oestrogen

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 8.

    Mention three different types of IUD's used by the female.Write one example for each IUD's.

    • Answer)

      1. Non medicated IUD's, Eg: Lippes loop

      2.Cu releasing IUD's, Eg : CuT,Cu7,Multiload 375

      3.Hormone releasing IUD's,

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 9.

    Match column A with column B and Column C

    Sl.No

    Column A

    Column B

    Column C

    1

    Coitus interruptus

    Oral contraceptive pills

    Suppress sperm motility

    2

    Copper-T

    Natural birth control method

    No Menstruation during first few months of breast feeding

    3

    Mala-D

    IUD

    Withdrawal of penis before ejaculation

     

     

     

    Estrogen-progestogen combination

    • Answer)


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 10.

      Mother of a new born baby like to space her second child. Name the available contraceptive method well suited to her.

       

      • Answer)

        Cu T ,Cu7, etc

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 11.

      Contraceptive methods used to prevent the fusion of gamates .

      (a).Name a barrier contraceptive method used by the male partner .

      (b).Suggest the significance of this contraceptive method.

      • Answer)

        (a).Condom

        (b).Prevent the deposition of semen into the

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 12.

      Natural contraceptive methods are one of the method for birth control.

      (a).Name two natural contraceptive methods.

      (b).As long the mother breast feeds ,upto ................. months extend new conception

      • Answer)

        (a).Coitus interrruptus ,Lactational amenorrhoea ,Periodic abstinance.

        (b).Upto 6

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 13.

      IUD's are considered as ideal contraceptive methods for female.

      (a).Suggest Four facts by which it became ideal.

      (b).Give two examples for IUD's

      • Answer)

        (a).Easily available ,User friendly,Reversible,Effective,Can't 

        affect sexual drive

        (b).Cu T,LNG 20,Cu 7,Multiload

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 14.

      Souhrida club of your school decided to prepare a poster to aware population explosion and its after effects among villagers. Construct a slogan to help your souhrida co-ordinator.

      • Answer)

        1.We one ours one ,

        2.We two ours two,

        3.Plan your family -use

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 15.

      Analyse and identify the major causes of population explosion in India.

      • Answer)

        1.Decline in death rate ,

        2.Decline in maternal mortality rate,

        3.Decline in infant mortality rate,

        4.Low marriagable

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 16.

      Name two programmes launched by India government to fulfil the well being of mother and child


       

      • Answer)

        1.Family planning ,

        2.Reproductive and child Health care

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 17.

      India initiated reproductive health care programmes in 1951 and is called as

      ( a. Family planning , b.Social interventions c.Awareness about STD d. Mother clinics)

      • Answer)

        Family planning.

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 18.

      (a).Name the technique which banned in India, related with sex determination of child.

      (b).Mention the reason behind the banning of this techniques

      • Answer)

        (a).Amniocentesis.

        (b).Female

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 19.

      1.Reproductive health awareness classes conducted by souhrida club of your school.

      (a). Do you think ,it is inevitable.

      (b).Analyse the values and knowledge obtained by this class to get a better life.

      • Answer)

        (a).Yes. It is inevitable.

        (b).Family planning ,ART, MTP,STDs,health care programmes,structure and functions of reproductive organs,bad habits

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 20.

      Mention three different types of IUD's used by the female.Write one example for each IUD's.

       

      • Answer)

        Scoring indicators :1. Non medicated IUD's, Eg: Lippes loop

        2.Cu releasing IUD's, Eg : CuT,Cu7,Multiload 375

        3.Hormone releasing

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 21.

      IUD's are considered as ideal contraceptive methods for female.

      (a).Suggest Four facts by which it became ideal.

      (b).Give two examples for IUD's

      • Answer)

        Scoring indicators : (a).Easily available ,User friendly,Reversible,Effective

        (b).Cu T,LNG 20,Cu 7,Multiload

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 22.

      Write a short note on Vasectomy and Tubectomy.

      • Answer)

        Vasectomy: Sterilisation procedure in the male is called vasectomy. In this method a small part of the vas deferens is removed or tied up through a small incision on

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 23.

      Name two hormone releasing IUDs. Mention its function.

       

      • Answer)

        Progestasert, LNG-20

         The hormone releasing IUDs make the uterus unsuitable for implantation and cervix hostile to the

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 24.

      Name two hormone releasing IUDs. Mention its function.

      • Answer)

        Progestasert,  LNG-20

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 25.

      Name two Cu releasing IUDs. How does it function?

      • Answer)

        CuT, Cu7, Multiload 375

        IUDs increase phagocytosis of sperms and the Cu ions released suppress sperm motility and the fertilising capacity of

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 26.

      Name the following:

       a. Fertilisation outside the body followed by embryo transfer.

      b. Fusion of gamete  within the female body followed by embryo transfer

      c. Ideal conraceptives for the females who want to delay pregnancy or space children.

      • Answer)

        a.IVF and ET (test tube baby)

        b.In Vivo

        c.Intra Uterine Devices

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 27.

      List any four qualities of an ideal contraceptives

      • Answer)

        User friendly, Easily available, Effective and reversible, No side effect and should not interfere with sexual

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 28.

      (a).Define the term 'STD'

      (b).Give one example

      (c).Write any two preventive measures.

      • Answer)

        (a).Diseases which are transmitted through sexual intercourse are called sexually transmitted diseases(STD).

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 29.

      Suggest  two  reasons to control population explosion.

      • Answer)

        1. A rapid decline in the death rate (MMR and IMR)

        2. Increase in number of people in reproducible age group

        3.Increased health

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 30.

      Write the programmes involved in reproductive health.

      • Answer)

        Family Planning Programme, Reproductive and Child Health care Programme

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 31.

      1. Select the relationship between the first two words and fill the blanks with a suitable word

       

      MMR : Maternal Mortality Rate

      IMR :-----------------------------------

      ART : -----------------------------------

      • Answer)

        Infant Mortality Rate

        Assisted Reproductive

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 32.

       Name two hormone releasing IUDs

      • Answer)


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 33.

      “MTPs are advisable in the first trimester (12weeks) of pregnancy”. Give reason.

      • Answer)

        By the end of the 12 weeks most of the major organ systems are formed. So the second trimester abortions are dangerous for both mother and foetus

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 34.

      Suggest ART for the couples having infertility due to the inability of the male partner to inseminate the female or due to the very low sperm count in ejaculation. Explain the technique.

       

      • Answer)

        Artificial Insemination (AI)

        The semen collected either from husband or a healthy donor is artificially introduced either into the vagina or into the uterus

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 35.

      Mention the different methods of contraception

      • Answer)

        Natural Methods, barrier methods, intra uterine de vices, Oral contraceptives, injectables, implants, surgical

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 36.

       The infertile couples could be assisted to have children through certain special techniques.

      Name the technique

      • Answer)

        Assisted Reproductive Technology (ART)

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 37.

      Amniocentesis for sex determination is banned in our country. Is this necessary? GIve reason.

      • Answer)

        Yes, It leads to increasing female

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 38.

      a) What is STDs

       b) Write the symptoms of STDs

       c) which of the following STDs completely curable

       Gonorhoea, syphilis, genital herpes , chlamydiasis, genital warts, trichomoniasis, hepatitis B,HIV infections

      • Answer)

        Ans : Sexually Transmitted diseases

        Symptoms : itching, fluid discharge, slight pain, swellings in the genital regionare early symptoms which lead to pelvic

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 39.

      Expand the term MTP? Write down the situations in which MTP is necessary?

       

      • Answer)

        MTP is Medical Termination of pregnancy

         To get rid of unwanted pregnancies, either due to casual unprotected inter couse or failure of the

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 40.

      Name the permanent contraceptive method applied to block gamete transport. Explain it.

      • Answer)

        a) Vasectomy

         b)Tubectomy

        Vasectomy is the sterilisation procedure in male. A small part of the vas deference is removed or tied up through a

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 41.

      4. Find out the odd one and write the common feature of others

       Lippes loop , Cu– T, diaphragms, LNG 20

      • Answer)

        Diaphragm

        Others are IUDs

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 42.

      Explain the natural and barrier methods of contraception

      • Answer)

        natural methods - Principle of avoiding chances of meeting of ovum and sperm

         i) Periodic abstinence

        ii) Withdrawl or coitus

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 43.

      Suggest an ART which may be successful in the following conditions:

      a) The transfer of embryos upto 8 blastomeres into the fallopiantube

      b) Transfer of an ovum collected from adonor into the fallopiantube of another female who can only provide suitable environment for fertilisation and further development.

      c) The laborotory technique inwhich the sperm is directly injecting into the ovum to form an embryo.

      • Answer)

        a) ZIFT b)GIFT c) ICSI

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 44.

      Select the relationship between the first two words and fill the blanks with a suitable word

       

      MMR : Maternal Mortality Rate

      IMR :-----------------------------------

      ART : -----------------------------------

      • Answer)

        Infant Mortality Rate

        Assisted Reproductive

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Qn 45.

      Analyse and identify the major causes of population explosion in India.

      • Answer)

        Scoring indicators : 1.Decline in death rate ,

        2.Decline in maternal mortality rate,

        3.Decline in infant mortality rate,

        4.Low

        Download App and View Complete Answer for FREE


      Download BrainsPrep

      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


      BrainsPrep Logo
      Class 10 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
      Class 10 - Malayalam Medium SAMAGRA Question Pool Click here
      Class 9 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
      Class 11 SAMAGRA Question Pool Click here
      Class 12 SAMAGRA Question Pool Click here
      BrainsPrep Logo

      Sl.No

      Column

      Download App and View Complete Answer for FREE

    Completely curable STDs

    Non

    Download App and View Complete Answer for FREE