Question Pool Evolution

Evolution - SAMAGRA Question Pool & Answers | Class 12

Kerala Syllabus SAMAGRA SCERT SAMAGRA Question Pool for Class 12 Biology Evolution

BrainsPrep Logo


Qn 1.

state whether the following statements are true or false and if false correct them

a) Mesozoic era is called the Age of reptiles.

b)Palaeontology is the study of fossils

c) Darwin finches are classical examples of convergent evolution.

d)Tyrannosaurus rek is the biggest land reptile .

e)Paleozoic era is called the Age of mammals.

f)Appearance of grey coloured moth in England after 1850 is an example of anthopogenic evolution.

  • Answer)

    a) True

    b) True

    c) False, Darwin finches are classical examples of Divergent evolution.

    d) True

    e)

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 2.

Find the odd one giving reasons

a)CO2 ,NH3 , H2O, O2 and CH4

b) La mark, De vries , Mendel and A.I .Oparin

c)Spontaneous generation,Special creation,Biogenisis, Chemical evolution

  • Answer)

    a)O2 was absent and Water vapour, methane, carbon dioxide and ammonia released from molten mass covered the surface.

    b)Mendel

    c)Chemical

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 3.

Identify the theory which attempt to explain the origin of earth?

  • Answer)

    Big Bang theory .

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 4.

Study the relation between first word pair and fill in the blanks

a. Age of universe:  20 billion years ::: Age of Earth : ....  billion years

b. Chemical evolution theory : JBS Haldane and A.I.Oparin :: Experimental proof of Chemical evolution theory : ..................................

c)Homologous organs : Divergent evolution :: Analogous organs : .............

d)Charles Darwin : Natural selection :: La mark : .................................

e)Huge fearsome dinosaur : Tyrannosaurus rex :: Fish like dinosaur .............

  • Answer)

    a) 4.5 billion years 

     b)Urey And Miller

    c) convergent evolution

    d)Inheritance of acquired

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 5.

List the major connotations of special creation theory.

  • Answer)

    a)All living organisms (species or types ) that we see today were created as such.

    b) The diversity was always the same since creation and will be the same

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 6.

Match the following

A

    B

      Shrew

        Fish like reptile

          Coelacanth

            First mammal

              Tyrannosaurus rek

                Lobed fishes

                  Ichthysaurus

                    Biggest land reptile

                       

                      • Answer)
                        Download App and View Complete Answer for FREE


                      Download BrainsPrep

                      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


                      BrainsPrep Logo
                      Qn 7.

                      Study the relation between first word pair and fill in the blanks

                      a) Natural selection- Charles Darwin :: Mutation theory : ......................

                      b)Homologus organs -Divergent evolution : : Analogous organs : ...............

                      • Answer)

                        a)Hugo deVries

                        b)Convergent

                        Download App and View Complete Answer for FREE


                      Download BrainsPrep

                      Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


                      BrainsPrep Logo
                      Qn 8.

                      Categorise the following into two and give proper headings a) Heart of man and cheetah b) Wings of butter fly and bat c)Fore limbs of whales and bats. d)Eye of octopus and Mammals

                       

                      • Answer)


                        Download BrainsPrep

                        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


                        BrainsPrep Logo
                        Qn 9.

                        p2+2pq+q2=1 is an important equation showing an Evolutionary principle.

                        a)Name the evolutionary principle

                        b)Name the factors affecting the principle

                        • Answer)

                          a.Hardy Weinberg principle

                          b.The factors affecting the principle are gene migration or gene flow, genetic drift, mutation, genetic recombination and

                          Download App and View Complete Answer for FREE


                        Download BrainsPrep

                        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


                        BrainsPrep Logo
                        Qn 10.

                        Prepare a flow chart on human evolution using the hints below.

                        a) Homo erectus b) Homo sapiens c) Ramapithecus d )Australopithecus e) Neanderthal man f) Homo habilis g)Homo sapiens sapiens)

                        • Answer)

                          Ramapithecus ⇒  Australopithecus ⇒  Homo habilis  ⇒ Homo erectus ⇒  Neanderthal man   ⇒Homo sapiens ⇒ Homo

                          Download App and View Complete Answer for FREE


                        Download BrainsPrep

                        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


                        BrainsPrep Logo
                        Qn 11.

                        Write two views by La marks on the Long neck of Giraffe.

                        • Answer)

                          French naturalist Lamarck had said that evolution of life forms had occurred but driven by use and disuse of organs. Giraffes tried to forage leaves on tall trees had

                          Download App and View Complete Answer for FREE


                        Download BrainsPrep

                        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


                        BrainsPrep Logo
                        Qn 12.

                        What are the two key concepts of Darwinian theory of evolution?

                        • Answer)

                          Branching descent and natural selection

                          Download App and View Complete Answer for FREE


                        Download BrainsPrep

                        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


                        BrainsPrep Logo
                        Qn 13.

                        '' Evolution also occurs through anthropogenic action” do you agree with this statement justify your answer?

                        • Answer)

                          Excess use of herbicides, pesticides,antibiotics or drugs against eukaryotic organisms/cell resulted in selection of resistant varieties. These are example of

                          Download App and View Complete Answer for FREE


                        Download BrainsPrep

                        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


                        BrainsPrep Logo
                        Qn 14.

                        ''Lichens can be used as indicators of industrial pollution'” do you agree with this statement justify your answer?

                        • Answer)

                          Yes, I agree, They will not grow in areas that are

                          Download App and View Complete Answer for FREE


                        Download BrainsPrep

                        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


                        BrainsPrep Logo
                        Qn 15.

                        Illustrate how molecular homology indicates common ancestry.

                        • Answer)

                          Organs have similar anatomical structure and origin but different function are called homologus organs. Whales, bats, Cheetah and human share similarities in the

                          Download App and View Complete Answer for FREE


                        Download BrainsPrep

                        Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


                        BrainsPrep Logo
                        Qn 16.

                        Categorise the following into Analogous and Homologous structures. a) Vertebrate Heart or brain b) Eye of octopus and Mammal c) Tendrils of Bougainvillea and cucurbita d) Flippers of penguins and dolphins e) Sweet potato and potato f )Fore limbs of whales and bats.

                        Homologous

                        Download App and View Complete Answer for FREE