Question Pool Human Health and Diseases

Human Health and Diseases - SAMAGRA Question Pool & Answers | Class 12

Kerala Syllabus SAMAGRA SCERT SAMAGRA Question Pool for Class 12 Biology Human Health and Diseases

BrainsPrep Logo


Qn 1.

Measures useful for the prevention and control of alcohol and drugs abuse among adolescents

  • Answer)

    (i) Avoid undue peer pressure

    (ii) Education and counselling

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 2.

Which are commonly abused drugs?

  • Answer)

    Commonly abused drugs are opioids, cannabinoids and coca alkaloids. Drugs like barbiturates, amphetamines,benzodiazepines, lysergic acid

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 3.

Techniques to detect cancer.

  • Answer)

    Techniques like radiography (use of X-rays),

    CT (computed

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 4.

List out major causes of cancer.

  • Answer)

    Oncogenic viruses,

    Carcinogens-(Physical agents, chemical agents ,biological

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 5.

a.Name the diagnostic test for AIDS?

b.How can we treat AIDS?

  • Answer)

    .a.Diagnostic test for AIDS is enzyme linked immuno-sorbent assay (ELISA). b.Treatment of AIDS with anti-retroviral

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 6.

a.Expand AIDS.

b.Name the pathogen causing AIDS?

  • Answer)

    a.Acquired Immuno Deficiency Syndrome.

    b.AIDS is caused by the Human Immuno deficiency

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 7.

Name the drugs used to reduce allergic symptoms?

  • Answer)

    .Allergy is due to the release of chemicals like histamine and serotonin from the mast cells. Drugs like anti-histamine,

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 8.

List out the major Symptoms of allergy?

  • Answer)

    Symptoms of allergic reactions include

    sneezing,

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 9.

.Define allergy ?Common examples of allergens?

  • Answer)

    The exaggerated response of the immune system to certain antigens present in the environment is called allergy .Examples of allergens are

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 10.

How Vaccines work in our body and prevent diseases?

  • Answer)

    .Vaccines act as antigens which causes production of antibodies that neutralize the pathogenic agents, generate memmory

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 11.

Define innate immunity ? Mention the barriers which help in innate immunity? Site examples

  • Answer)

    Immunity present at the time of birth is called Innate immunity.

    Physical barriers - skin

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 12.

Recent widespread incidences of the vector-borne (Aedes mosquitoes)diseases like dengue and chikungunya in many parts of India point towards poor vector control practices prevailing in India Mention a few ways to control mosquitoes?

  • Answer)

    Mosquitoes can be controlled by

    avoiding stagnation of water in and around residential

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 13.

Maintenance of personal and public hygiene is very important for prevention and control of many infectious diseases. Mention a few ways to achieve personal and public hygiene ?

  • Answer)

    Keeping the body clean,

    consumption of clean drinking water, food, vegetables, fruits,

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 14.

.How human beings get Ringworms infection ?

  • Answer)

    Ringworms are generally acquired from soil or by using towels, clothes or even the comb of infected

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 15.

List out some factors essential to maintain good health ?

  • Answer)

    For achieving good health.

    Balanced diet,

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 16.

a.Define health ?

b.Mention the factors affecting health?

  • Answer)

    a.Health could be defined as a state of complete physical, mental and social well-being.

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 17.

(a).Name the pathogen which cause typhoid

(b).List out the symptoms of typhoid

(c ).Write the mode of infections

  • Answer)

    a.Salmonella typhi

    b.is a pathogenic bacterium which causes

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 18.

a.Differentiate infectious and non -infectious diseases

b.Give examples

  • Answer)

    a.Infectious : Diseases which are easily transmitted from one person to another, are called infectious

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 19.

 

 

a.Identify the disease

b.Name the causative organism

c.Write the symptoms of this disease

  • Answer)

    a.Elephantiasis or filariasis

    b.Wuchereria (W. bancrofti 

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 20.

a.Name the disease caused by Ascaris.

b.Write the symptoms of this disease.

c.Explain the mode of transmission of this disease

  • Answer)

    a. Ascariasis.

    b. internal

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 21.

a.Name the parasite which cause amoebiasis (amoebic dysentery)

b.Write the symptomps of amoebiasis.

c.Explain the mode of infection

  • Answer)

    a.Entamoeba histolytica

    b.

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 22.

Briefly explain the life cycle and mode of action of plasmodium in human body

  • Answer)

    Plasmodium enters the human body as sporozoites (infectious form)
    through the bite of infected female Anopheles

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 23.

a. Name the pathogen which cause malignant malaria

b.Name the vector of malarial disease.

c.Name the infectious form of plasmodium which enters the human body.

  • Answer)

    a.Malignant malaria

    b.Female

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 24.

a.Name the disease which is caused by Rhino virus

b.List out the symptoms of this disease.

c.Explain the mode of infection of this disease.

  • Answer)

    a. Common cold

    b.

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 25.

Name any four bacterial diseases you have studied

  • Answer)

    Typhoid

    pneumonia

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 26.

Explain the mode of infection of pneumonia in a healthy person.

  • Answer)

    i.A healthy person acquires the infection by inhaling the droplets/aerosols released by an infected

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 27.

a.Name the pathogen which cause the disease pneumonia.

b.Name the part where the infection occures.

c.List out any four symptoms of this disease

  • Answer)

    a. i.Streptococcus pneumoniae

        ii. Haemophilus

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 28.

Typhoid fever could be confirmed by ............... test

  • Answer)

    Widal

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 29.

a.Name the pathogen which cause typhoid

b.List out any three symptoms of typhoid

c.In what way it infect to a person

  • Answer)

    a.Salmonella typhi

    b.Sustained high fever (39° to

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 30.

The disease causing organisms are called  .............................

  • Answer)

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 31.

Differentiate infecious diseases and non -infecious diseases

Give one example for each

  • Answer)

    Infectious diseases : Diseases which are easily transmitted from one person to another

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 32.

a.Define health .

b.Write any two importance of health

  • Answer)

    a.Health is the state of complete  physical,mental and social well being.

    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 33.

List out  any six methods to achieve good health 

  • Answer)

    a. Balanced diet

    b.Regular

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Class 10 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 10 - Malayalam Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 9 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 11 SAMAGRA Question Pool Click here
Class 12 SAMAGRA Question Pool Click here
BrainsPrep Logo