Question Pool Surface Chemistry

Surface Chemistry - SAMAGRA Question Pool & Answers | Class 12

Kerala Syllabus SAMAGRA SCERT SAMAGRA Question Pool for Class 12 Chemistry Surface Chemistry

BrainsPrep Logo


Qn 1.

Why gas masks are used by miners in coal mines while working?

  • Answer)

    Gas mask is used to adsorb poisonous gases since charcoal is a good

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 2.

Why is adsorption always exothermic?

  • Answer)

    during adsorption surface energy is released as

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 3.

Differentiate between adsorption  and absorption?

  • Answer)

    adsorption is a surface phenomena wheras absorption is a  bulk

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 4.

What is the effect of temperature on adsorption of a gas on solid

  • Answer)

    Adsorption decreases with increase intemperature . because adsorption is an exothermic

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 5.

liquid in liquid type colloids are known as .........

  • Answer)

    emulsions

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 6.

The movement of colloidal particle under an applied electrical field is called........

  • Answer)

    Electrophoresis

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 7.

Milk is an........

(Gel, Aerosol, Emulsion, Solid sol)

  • Answer)

    Emulsion

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 8.

What are the characteistics of enzyme catalysis?

  • Answer)

    Highly specific

    High efficiency

    Optimum temperature

    Optimum

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 9.

Explain Hardy Schulze rule?

  • Answer)

    coagulating power of an ion increases with its

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 10.

Differentiate homogeneous and heterogeneous catalysis.

  • Answer)

    If reactants and catalyst are in the same phase it is known as homogeneous catalysis.

    If reactants and catalyst are in different phase it is known as

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 11.

What are protective colloids?

  • Answer)

    Lyophobic colloids can be prevented from coagulation by adding lyophilic colloids and these lyophilic colloids are called protective

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 12.

Describe the cleaning action of soap and detergents?

  • Answer)

    Micelle formation---explanation

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 13.

Write an example for macromolecular colloid?

  • Answer)

    Starch

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 14.

Write any two differences between physisorption and chemisorption

  • Answer)

    physisorption            chemisorption

    1. Not specific      1. Highly

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 15.

What is meant by associated colloid.Give an example

  • Answer)

    Colloid which behaves as normal strong electrolyte at lower concentration but exhibits colloidal properties at higher concentration...eg.

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 16.

Define Brownian movement

  • Answer)

    The Zig -Zag movement of colloidal particles is known as Brownian

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 17.

Name two adsorbents used for controlling humidity.

  • Answer)

    1.Silica gel

    2.Alumina

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 18.

What is zetapotential ?

  • Answer)

    The potential difference between a fixed layer of one of kind of charges and diffused layer of opposite charges around a colloidal

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 19.

The colour of finest gold sol is ...................

  • Answer)

    red

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 20.

Briefly explain the reason for the stability of colloids

  • Answer)

    presence of similar charge on all particles prevents their aggregation and settling

    also due to

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 21.

Name two adsorption indicators?

  • Answer)

    fluorescein and eosin

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 22.

What are the conditions of tyndall effect?

  • Answer)

    1) The size of the particle should not be much smaller than the wave length of light used

    2) There should be a greater difference in the refractive indices

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 23.

Match the following

             A                                             B

sol                                              cream

emulsion                                    jam

gel                                             froth

foam                                         paint

  • Answer)

    Match the following

                 A                       

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Class 10 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 10 - Malayalam Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 9 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 11 SAMAGRA Question Pool Click here
Class 12 SAMAGRA Question Pool Click here
BrainsPrep Logo