Question Pool General Principles and Processes of Isolation of Elements

General Principles and Processes of Isolation of Elements - SAMAGRA Question Pool & Answers | Class 12

Kerala Syllabus SAMAGRA SCERT SAMAGRA Question Pool for Class 12 Chemistry General Principles and Processes of Isolation of Elements

BrainsPrep Logo


Qn 1.

Elements used as semiconductors must be in highly pure form. Name the method used for purifying such metals and give the principle behind it.

  • Answer)

    Zone refining.
    Impurities are more soluble in the melt than in solid form of the

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 2.

Match the following:
       A                                                  B
1    Hydraulic washing              a    Tin
2    Bessemerisation                b    Aluminium
3    Hydrometallurgy                  c    Iron Pyrites
4    Hall Heroult  Process        d    Copper
5    Froth Floatation                   e    Silver
6    Liquation                               f    Magnetite

  • Answer)

    Scoring Indicators : 1-f,2-d ,3-e ,4-b ,5-c , 6-

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 3.

Identify the metal that can be purified by zone refining:
a) Si         b) Al         c)Ag             d)Cu 

  • Answer)

    a) Si

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 4.

Sulphide ores are generally concentrated by ------- process

  • Answer)

    Froth floatation

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 5.

Distinguish between calcination and roasting ?

  • Answer)

    calcination heating in limited supply of air eg:CaCO3⇒CaO+CO2

    roasting heating in excess of air eg:ZnS

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 6.

Explain leaching.

  • Answer)

    The ore is dissolved in a suitable solvent while the impurities remain undissolved.The solution is filtered and ore is recoverd by suitable

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 7.

Which of the following is the ore of zinc?

(a) Bauxite  b)Magnetite c)malachite d)calamine

  • Answer)

    calamine

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 8.

a] Name the method used for removing gangue from sulphide ore?

b]Explain the above method.

  • Answer)

    a]Froth floatation method

    b]The powdered ore is agitated with water containing pine oil A froth is formed and the  lighter ore particles stick to the

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 9.

Name the refining method of nickel?

  • Answer)

    Mond's process

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 10.

Define a) Pig iron b) Cast iron c) Wrought iron

  • Answer)

    a) pig iron...iron obtained from blastfurnace containing 4% carbon

    b) cast iron..iron with 3% carbon,.which is hard and brittle

    c) wrought

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 11.

Although thermodynamically feasible in practise magnesium is not used for the reduction of alumina.why

  • Answer)

    Mg is more expensive than Al.So the process become

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 12.

a) What is Ellingham diagram?

b) Mention its application in metallurgy?

  • Answer)

    a) graphs showing the variation of standard Gibbs energy change with temperature for the formation of metallic oxides of different elements

    b) To select the

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 13.

Match the following

a) Zone refining - Sn

b) Van Arkel Method-Hg

c) Electrolytic refining- Ni

d) Mond's process- Cu

e) Distillation- Ti

f) Liquation- Ge

  • Answer)

    Match the following

    a) Zone refining - Ge

    b) Van Arkel Method-Ti

    c) Electrolytic refining-Cu

    d) Mond's

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 14.

Explain zone refining with an example?

  • Answer)

    Ultra pure Ge or Si is obtained by this process. A circular heater is moved from one end of the impure metal rod. impurities moves along with the heater but metal in

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 15.

What is the role of limestone in the extraction of iron in blast furnace?

  • Answer)

    limestone decomposes to calciumoxide ,which removes the silica gangue as calciumsilicate slag

    CaCO3→CaO +CO2

    CaO +

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 16.

Which is the  purest form of iron?Give its preparation

  • Answer)

    wrought iron.By oxidising castiron in a reverberatory furnace lined with haematite which will oxidise C removed as

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 17.

The chemical method for concentration of ore is..................

  • Answer)

    leaching

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 18.

What is Ellingham diagram ? Give its significance.

  • Answer)

    The graphical representation of Gibb’s energy change for the formation of an oxide against temperature is called Ellingham diagram. 

    Ellingham

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 19.

Outline the principle of refining of metals of the following method.

 (a)  Distillation

 (b)  Liquation

 (c) Electrolytic refining

 (d) Zone refining        

  • Answer)

    (a) The difference in the boiling point of the metal and the impurities. The pure metal distils over and non – volatile       

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 20.

Match the following

Methods of refining

Example

Distillation

Sn

Liquation

Ti

Electrolytic refining

Ni

Zone refining

Cu

Mond's process

Ge

Van – Arkel process

Zn