Question Pool The p-Block Elements

The p-Block Elements - SAMAGRA Question Pool & Answers | Class 12

Kerala Syllabus SAMAGRA SCERT SAMAGRA Question Pool for Class 12 Chemistry The p-Block Elements

BrainsPrep Logo


Qn 1.

Which is the element present in group 15 of periodic table showing oxidation state from -3 to +5?

  • Answer)

    Nitrogen

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 2.

How ammonia is prepared in laboratory? What is the chemical change happening when ammonium hydroxide solution is added drop wise to excess into a copper sulphate solution? (Give equations wherever necessary.)

  • Answer)

    Ammonia is prepared in laboratory by treating ammonium salts with caustic soda or calcium hydroxide. 2NH4Cl + Ca(OH)2 → 2NH3 +

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 3.

phosphorous is the second element in the 15 th group of the periodic table.

  1. Which are the two important halides of phosphorous?

  2. How they are prepared?

  3. Explain with equations, their action with moisture.

  • Answer)
    1. PCl3 and PCl5.

    2. PCl3 is obtained by passing dry chlorine over heated white

      Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 4.

How ozone is prepared? Give any two oxidizing reactions of ozone.

  • Answer)

    Ozone is prepared by passing a slow dry stream of oxygen through a silent electrical discharge.

    3O2 →

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 5.

The most important oxoacid of nitrogen is Nitric acid.

  1. Name the other two oxoacids of nitrogen.

  2. With the help of balanced chemical equations, explain the reaction of Cu with dilute and concentrated nitric acids.

 

  • Answer)
    1. Hyponitrous acid(H2N2O2) and Nitrous acid ( HNO2)

    2. 3Cu + 8 HNO3(dilute)

      Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 6.

Heating white phosphorous with concentrated NaOH in an inert atmosphere of CO2 gives a compound used in Holme’s signals. Name the compound. Write the balanced equation showing the reaction.

 

  • Answer)
    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 7.

An oxide of nitrogen which is brown in color and paramagnetic, on cooling becomes another oxide which is diamagnetic liquid or solid. Identify the two oxides and write the equation showing the change.

  • Answer)
    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 8.

Why the first element in groups 15, 16, 17 and 18 of the periodic table show abnormal properties compared to rest of the members?

  • Answer)

    This is due to the small size, high electronegativity, high ionization enthalpy and non-availability of d

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 9.

Which inter halogen compound is used in the production of UF6 , a compound that is used in the enrichment of U235.

  • Answer)

    ClF3

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 10.

Deacon’s process is used for the manufacture of ------------ .

  • Answer)

    Chlorine

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 11.

Name the process used for the large scale preparation of Nitric acid.

  • Answer)

    Ostwald’s process

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 12.

Name the compound of phosphorus which is used in Holme’s signal.

  • Answer)

    Phosphine

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 13.

The compound of 15th group element which is used as a refrigerant is------ .

  • Answer)

    Ammonia

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 14.

The strongest hydrohalic acid is -----------

  • Answer)

    Hydriodic acid

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 15.

Name the important oxoacids of nitrogen and write their chemical formulae.

  • Answer)

    1. Nitrous acid : HNO2

    2. Nitric acid : HNO3

    3. Hyponitrous acid :

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 16.

Nitrogen does not form pentahalides. Why?

  • Answer)

    Nitrogen has no vacant d-orbital 

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 17.

Why dintrogen (N2 ) is inert at room temperatuer?

  • Answer)

    Due to high bond dissociation enthalpy of N-N triple

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 18.

Expain the manufacture of ammonia?

  • Answer)

    Ammonia is manufactured by Haber's process.In this nitrogen gas is mixed with hydrogen gas. High Pressure and low temperature favours the formation of ammonia .

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 19.

Write a method to prepare very pure nitrogen (N2) in the laboratory

  • Answer)

    By the thermal decomposition of Barium azide or sodium azide

        Ba( N3 )2  → Ba   + 3

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 20.

Thermal stability of hydrides of  group 15 elements decreases from NH3 to BiH3 . Why ?

  • Answer)

    Down the group from N to Bi atomic size increases and bond dissociation enthalpy  of M-H  bond decreases.Hence thermal stability

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 21.

Write three anomolous properties of nitrogen compared to other elements of group 15

  • Answer)

    1. Nitrogen can form stable p pi - p pi multiple bonds

    2. Nitrogen is diatomic gas while others are polyatomic solids

    3. Catenation tendancy in

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 22.

In group 15 stability of +5 oxidation state decreases down the group. Give reason

  • Answer)

    It is due to Inert pair effect. Inert pair effect increases down the group and +3 oxidation state becomes more stable down the

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 23.

In group 15 stability of +5 oxidation state decreases down the group. Give reason

  • Answer)

    It is due to Inert pair effect. Inert pair effect increases down the group and +3 oxidation state becomes more stable down the

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 24.

First ionisation enthalpy of Nitrogen is higher than Oxygen. Why?

  • Answer)

    due to the stable outer ns2np3 electronic configuration.of nitrogen , s level is fully filled and p level is exactly half

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 25.

Which allotropic form of phosphorous is more reactive?

  • Answer)

    White  phosphorus

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 26.

What are the products obtained by the thermal decomposition of sodium azide.

  • Answer)

    Thermal decomposition of sodium azide gives dinitrogen gas and metallic sodium
    Download App and View Complete Answer for FREE



Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Class 10 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 10 - Malayalam Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 9 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 11 SAMAGRA Question Pool Click here
Class 12 SAMAGRA Question Pool Click here
BrainsPrep Logo