Question Pool Electrostatic Potential and Capacitance

Electrostatic Potential and Capacitance - SAMAGRA Question Pool & Answers | Class 12

Kerala Syllabus SAMAGRA SCERT SAMAGRA Question Pool for Class 12 Physics Electrostatic Potential and Capacitance

BrainsPrep Logo


Qn 1.
If the distance between the plates of a capacitor is halved then what happens to its capacitance?
  • Answer)

    The value of capacitance become double

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 2.

Why is it safer to be inside a car than standing under a tree during lightning?

  • Answer)

    Electrostatic shielding

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 3.

A parallel plate capacitor has plates of area 200 cm2 and separation between the plates 1 mm. Calculate (i) the potential difference between the plates if 1n C charge is given to the capacitor (ii) with the same charge (1n C) if the plate separation is increased to 2 mm, what is the new potential difference and (iii) electric field between the plates.

  • Answer)
    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 4.

Define electric potential difference between two points ?

  • Answer)
    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 5.

“Electric potential at a point is 5 volt” .what do you mean by the statements ?

  • Answer)

    The work done to bring 1 C of charge from infinity to that point is

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 6.

Give the unit and dimensions of electric potential

  • Answer)
    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 7.

If " W  " is the work done to bring a charge " q " from infinity to a point then what is the electric potential at that point ?

  • Answer)
    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 8.

What do you meant by electric potential at a point ?

  • Answer)

    It is defined as the work done to bring a unit positive test charge from infinity to that

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 9.

What is meant by equipotential surface?

  • Answer)

    It is an imaginary  surface in which all points are of same potential at every

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 10.

Inside a hollow charged spherical conductor, the potential

    A) Is constant

    B) Varies directly as the distance from the centre

    C) Varies inversely as the distance from the centre

    D) Varies inversely as the square of the distance from the centre

     

    • Answer)

      A ) Is a constant

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 11.

    Two electrons are held 3μm apart. When released from rest, what is the velocity of each electron when they are 8μm apart?

    • Answer)

      Let Up1 be the potential electric energy at rest (distance r = 3μm) and Up2 be the potential electric energy when they are 8μm apart and moving. The total

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 12.

    The distance AB between charges Q1 and Q2 shown below is 5.0 m. How much work must be done to move charge Q2 to a new location at point C so that the distance BC = 2.5 m?

                                                                                                      

                     

    • Answer)

      If W is the work to be done to move Q2 from a position where its potential energy is Up1 and kinetic energy 0 (from rest) to another position where its potential

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 13.

    Draw the equipotential surface in a uniform electric field?

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 14.

    Draw the equipotential surface for two like charges separated by a small distance ?

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 15.

    Draw the equipotential surface for an electric dipole?

     

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 16.

    Draw the equipotential surface for a point charge?

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 17.

    Write the expression for the potential at a point on the surface of

    i) the inner sphere and

    ii) the outer sphere.

                                          

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 18.

    a) What is the use of van de Graff generator?

    b) States the principle of van de Graff generator?

    c) Explain its working with a neat diagram ?

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 19.

    State the principle/s of van de Graff generator?

    • Answer)

      1) Discharging action of sharp points: Electric discharge takes place in air or gases readily at pointed conductors

      2) When a charged conductor is brought

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 20.

    a) Find the work done to assemble two charges q1 and q2 at the points of potentials V(r1) and V(r2) respectively?

    b) If there is no external electric field what is the work done to separate them far apart.


     

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 21.

    An electric dipole is placed in a uniform electric field at an angle θ with the field E.

    a) What happens to the dipole

    b) Obtain the expression for energy of the above system.

    c) Give the conditions for stable and unstable equilibrium of the dipole system.

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 22.

    N identical and equally charged (q) liquid drops coleases to form a single big drop .What is the charge and capacitance of the big drop. ?

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 23.

    a)Define electric polarization and give its unit ?

    b)Writes the relation between polarization and electric field ?

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 24.

    Distinguish between polar and non polar dielectrics with examples?

     

    • Answer)

      Polar dielectrics

      They posses permanent dipole moment.

      The centres of positive charges and negative charges don't coincide each

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 25.

    The work done to move half a revolution of electron in an Orbit is zero. Why?

    • Answer)

      Orbit is an equipotential surface. So work done is

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 26.

    Prove that electric field is always perpendicular to an equipotential surface.

    Work done to move a charge q from one point to another point on an equipotential is zero.

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 27.

    a)What do you meant by energy of a system of three charges ?

    b)obtain the expression for the potential energy of the above system of charges?

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 28.

    a)What do you meant by energy of a system of two charges ?

    b)obtain the expression for the potential energy of a system of two charges?

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 29.

    what are the different methods to increase the capacitance of a parallel plate capacitor.

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 30.

    a)What is the use of a capacitor ?

    b)Obtain the expression for the capacitance of a parallel plate capacitor ?

    c)What are the methods to increase the capacitance of a parallel plate capacitor ?

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 31.

    Where does the energy stored in a capacitor ?

     

    • Answer)

      The energy is stored in the electric field between the plates of a

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 32.

    When a dielectric slab is introduced between the plates of a capacitor what happens to its capacitance ?

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 33.

    When a dielectric is introduced between the plates of a charged but source less parallel plates capacitor then what happens to the electric field between the plates ?

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 34.

    Define one Farad ?

    • Answer)

      The capacitance of a conductor is said to be one Farad if one coulomb of charge increases its potential by one volt.

      1F = 1C /

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 35.

    Give the unit and dimensions of capacitance ?

     

    • Answer)

      Unit : Farad (F).

      [C] = [ M-1L-2T-4A2

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 36.

    Find the resultant capacitance when three capacitors of capacitance C1 ,C2 and C3 are connected in series ?

     

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 37.

    You are provided with three capacitors of capacitance C1, C2 and C3. How will you connect them to get maximum capacitance. Obtain the expression for total capacitance of the combination.


     

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 38.

    a) obtain the expression for the potential due to a electric dipole at any point.

    b) what is the potential at a point on the axial and equatorial lines of the dipole.

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 39.

    a) what do you mean by energy of a capacitor

    b) obtain an expression for energy stored in a capacitor.

    c) a capacitor is charged and disconnected from the cell and a dielectric slab is introduced between the plates of the capacitor what happens to the energy of the capacitor and why?

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 40.

    What is the work done by the field of a nucleus in a complete circular orbit of the electron? What if the orbit is elliptical?Justify your answer.

    • Answer)

      Whenever the electron completes an orbit, either circular or elliptical, the work done by the field of a nucleus is zero.

      W = F.s= Fs cosØ , where

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 41.

    In a Van de Graaff type generator a spherical metal shell is to be a 15 × 106 V . The dielectric strength of the gas surrounding the electrode is 5 × 107 Vm−1. What is the minimum radius of the spherical shell required?

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 42.

    Describe schematically the equipotential surfaces corresponding to

    (a) a single positive charge at the origin, and

    (b) a uniform grid consisting of long equally spaced parallel charged wires in a plane.


     

    • Answer)

      (a) Concentric spheres centered at the origin are equipotential surfaces.

      (b) A periodically varying shape near the given grid is the equipotential surface.

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 43.

    Describe schematically the equipotential surfaces corresponding to

    (a) a constant electric field in the z-direction,

    (b) a field that uniformly increases in magnitude but remains in a constant (say, z) direction,

    • Answer)

      a) Equidistant planes parallel to the x-y plane are the equipotential surfaces.

      (b) Planes parallel to the x-y plane are the

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 44.

    A bird perches on a bare high power line, and nothing happensto the bird. A man standing on the ground touches the same line and gets a fatal shock. Why?

    • Answer)

      Current passes only when there is difference in

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 45.

    Ordinary rubber is an insulator. But special rubber tyres of aircraft are made slightly conducting. Why ?


     

    • Answer)

      To enable them to conduct charge (produced by friction) to the ground. As too much of static electricity accumulated may result in spark and it result in

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 46.

    A comb run through one’s dry hair attracts small bits of paper.Why? What happens if the hair is wet or if it is a rainy day?

    • Answer)

      This is because the comb gets charged by friction. The moleculesin the paper gets polarised by the charged comb, resulting in anet force of attraction.

      If

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 47.

    Prove that electric field at the surface of a charged conductor, 

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 48.

    Vehicles carrying inflammable materials usually have metallic ropes touching the ground during motion. Why?

    • Answer)

      To enable them to conduct the accumulated charge (produced by friction ) to the ground; As too much of static electricity accumulated may result in spark and result

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 49.

    Does the kinetic energy of a small negative charge increase or decrease in going from Q to P ?

                         
    • Answer)

      Attraction icreases from Q to P.Hence potential energy of negative charge decreases in going from Q toP.Hence Kinetic energy

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 50.

    Does the kinetic energy of a small negative charge increase or decrease in going from B to A?

                                      
    • Answer)

      Due to force of repulsion on the negative charge, velocity decreases and hence the kinetic energy decreases in going from B to A.(Potential energy

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 51.

    Give the sign of the work done by the external agency in moving a small negative charge from B to A ?

                                    
    • Answer)

      Work done = potential energy difference of a small negative charge between the points A and B = UA - UB = -q (VA –

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 52.

    Give the sign of the work done by the field in moving a small positive charge from Q to P.

                                   
    • Answer)

      In moving a small positive charge from Q to P, work has to be done by an external agency against the electric field. Therefore,work done by the field is

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 53.

    Give the sign of the potential energy difference of a small negative charge between the points A and B ?

                                    

     

    • Answer)

      potential energy difference of a small negative charge between the points A and B = UA - UB = -q (VA – VB

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 54.

    Chose the correct one from the following ?Give reason.

                                        A                         B                           C                

     

    a) VA<VB<VC                      b) VA >VB >VC

    c) VA =VB=VC                      c) VA<VB>VC


     

     

    • Answer)

      Ans: b

        E = -(dV/dx).  Negative sign indicates that potential gradient decreases in the direction of electric

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 55.

    Give the sign of the potential energy difference of a small negative charge between the points Q and P ?

                                     

    • Answer)

      As V α 1/r , VP > VQ. Thus, (VP – VQ) is positive.

      Download App and View Complete Answer for FREE



    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 56.

    A molecule of a substance has a permanent electric dipole moment of magnitude 10–29 C m. A mole of this substance is polarised (at low temperature) by applying a strong electrostatic field of magnitude 106 V m–1. The direction of the field is suddenly changed by an angle of 60º. Estimate the heat released by the substance in aligning its dipoles along the new direction of the field. For simplicity, assume 100% polarisation of the sample.?

    • Answer)

      Dipole moment of each molecules = 10–29 C m

      As 1 mole of the substance contains 6 × 1023 molecules,

      total dipole moment of

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Class 10 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
    Class 10 - Malayalam Medium SAMAGRA Question Pool Click here
    Class 9 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
    Class 11 SAMAGRA Question Pool Click here
    Class 12 SAMAGRA Question Pool Click here
    BrainsPrep Logo