Question Pool Magnetism and Matter

Magnetism and Matter - SAMAGRA Question Pool & Answers | Class 12

Kerala Syllabus SAMAGRA SCERT SAMAGRA Question Pool for Class 12 Physics Magnetism and Matter

BrainsPrep Logo


Qn 1.

What are the magnetic elements of earth

  • Answer)

    1. Declination

    2. Inclination

    3. Horizontal components of Earth's magnetic

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 2.

Distinguish between dia magnetic and paramagnetic substance

  • Answer)

    Paramagnetic substance-Individal magnetic moment exist,  In non uniform magnetic field it move from weaker region to stronger region

    Diamagnetic

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 2.

Distinguish between dia magnetic and paramagnetic substance

  • Answer)

    Paramagnetic substance-Individal magnetic moment exist,  In non uniform magnetic field it move from weaker region to stronger region

    Diamagnetic

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 3.

Define coercivity

  • Answer)

    The reverse field required to demagnetise a specimen completely is called

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 4.

Define retentivity

  • Answer)

    The  residual magnetism in a specimen  after the remonal of applied magnetic field  is called 

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 5.

Draw a B-H curve and locate retentivity and coercivity

  • Answer)
    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 6.

What is magnetic hysteresis?

  • Answer)

    The phenomenon of lagging of magnetic induction behind the magnetising field is called magnetic

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 7.

For an electro magnet the value of coercivity is _______ ( low / high)

  • Answer)

    low

    Download App and View Complete Answer for FREE


Download BrainsPrep

Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


BrainsPrep Logo
Qn 8.

complete the table

Sl No.

Properties

Dia

Para

Ferro

 

Attractive

     

 

Alignment

     

 

In non-uniform magnetic field

     

 

Temperature

     

 

Permeability(μ)

     

 

Susceptibility(χm)

     
  • Answer)


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 9.

    Write examples for diamagnetic substances, paramagnetic substances and ferromagnetic substances.

    • Answer)

      diamagnetic substance:   Antimony, Bismuth, Copper, Gold, Water, Alcohol, Air

      Paramagnetic substance:   aluminium, Platinum, Chromium,

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 10.

    define

    1. diamagnetism,
    2. paramagnetism,
    3. ferromagnetism
    • Answer)

      defenition

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 11.

    state curie’s law

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 12.

    Susceptibility is slightly positive for

    a. diamagnetic substances

    b. paramagnetic substances

    c. ferromagnetic substances

     

    • Answer)

      b. paramagnetic substances

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 13.

    which of the following directions at earths magnetic pole will a compass needle show?

    a. Vertical

    b. no direction

    c. horizontal

    d. inclined 45o to vertical

    • Answer)

      a. Vertical

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 14.

    The vertical component of earths magnetic field is zero at a place where the angle of dip is __________

    a.00

    b.450

    c.600

    d.900

    • Answer)

      a.00

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 15.

    The dipole moment of a short bar magnet is 1.25 Am2. Find the magnetic field on the axis at a distance 0.5 metre from the centre of the magnet.

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 16.

    A steel wire of length 2l has a magnetic moment M. It is bend into a semicircular arc. What is the new magnetic moment?

     

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 17.

    If the distance between two similar magnetic poles held 1 centimetre apart be doubled, then the force of interaction between them will be:

    1. doubled
    2. halved
    3. unchanged
    4. one quarter of the original value.
    • Answer)

      one quarter of the original value.

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 18.
    1. A bar magnet of length 2l, magnetic moment M and pole strength m units is cut into two pieces at the middle. The magnetic moment and pole strength of each piece will be respectively:

      1. M/2 and m/2

      2. M and m/2

      3. M/2 and m

      4. M and m

    • Answer)

      M/2 and m

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 19.

    when the distance between two magnetic poles is doubled the force between them is

    1. doubled
    2. halved
    3. increased 4 times
    4. decreased 4 times
    • Answer)

      decreased 4 times

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 20.

    The magnetic moment of a short magnet is 16 Am2. What is the field strength at apoint 20 cm from its mid point on

    (a). Axial line (b). equatorial line.

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 21.

    Of the following the most suitable material for making permanent magnet?

    1. Steel
    2. soft iron
    3. copper
    4. Nickel
    • Answer)

      Steel

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 22.

    What are the quantities we need to describe the magnetic field of the earth at a point on its surface?

    • Answer)
      1. The declination D,
      2. The angle of dip or the inclination I
      3. The horizontal component of the earth’s field
        Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 23.

    What is dip or inclination?

    • Answer)

      dip is the angle that the total magnetic field BE of the earth makes with the surface of the

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 24.

    What is the range of declination on earth.

    • Answer)

      The declination is greater at higher latitudes and smaller in near the

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 25.

    What is magnetic declination?

    • Answer)

      The angle between the true geographic north and the north shown by a compass needle is called the magnetic

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 26.

    What is dynamo effect?

    • Answer)

      The magnetic field is arises due to electrical currents produced by convective motion of metallic fluids (consisting mostly of molten iron and nickel) in the outer

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 27.

    How can you determine which material is suitable for making permanent magnet?

    • Answer)

      By knowing the B-H curve; for permanent magnets coercivity should be high and retentivity should be

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 28.

    Why the magnetic field lines can't represent the lines of force on a moving charged particle at every point?

    • Answer)

      The magnetic force is always normal to magnetic field. So it can't to call magnetic field lines as lines of

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 29.
    Do the magnetic field lines also represent the lines of force on a moving charged particle at every point?
    • Answer)

      No

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 30.

    state Gauss’s law in magnetism

    • Answer)

      The net magnetic flux through any closed surface is

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 31.

    The magnetic needle has magnetic moment 6.7 × 10–2 Am2 and moment of inertia I = 7.5 × 10 –6 kg m2. It performs 10 complete oscillations in 6.70 s. What is the magnitude of the magnetic field?

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 32.

    The tangent to the magnetic field line at a given point represents _______________

    • Answer)

      the direction of the net magnetic field B at that

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 33.

    How can you determine which material is suitable for making temporary magnet?

    • Answer)

      By knowing the B-H curve; for permanent magnets coercivity should be low and retentivity should be

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 34.

    A bar magnet held perpendicular to a uniform magnetic field as in the figure. If the torque acting on it is to be reduced to 1/4th by rotating the magnet towards the direction of the field, find the angle through which the magnet is to be rotated.

    • Answer)

      When the bar magnet is perpendicular to the field, Torque is maximum

      τ = MB sin θ = MB sin(90) = MB

      When rotated through an angle

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 35.

    When a magnetic needle is placed in a non-uniform magnetic field it experiences

    i) a force but no torque ii) a torque but no force iii) Force and torque iv) neither a force nor a torque.

    • Answer)

      iii) Force and torque

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 36.

    a. Identify the labels, A, B, C.     

    b. The lines drawn on a map through places that have the same declination are called.........     

    c. The horizontal component of earth’s magnetic field at a place is 0.25×10-4 T and the resultant magnetic field is 0.5×10-4 T. Find the dip and the vertical component of the earth’s magnetic field at the place.     

    • Answer)

      a. A- Magnetic equator

          B- Magnetic axis

          C- Declination

      b) Isogonic lines

      c) Horizontal component

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 37.

    The temperature at which a ferromagnetic material became paramagnetic is ........

    • Answer)

      Curie temperature

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 38.

    Materials are classified into ferromagnetic, paramagnetic and diamagnetic according to their magnetic properties.

    a. which one of the following is not a ferromagnetic material?

    i. Cobalt

    ii. iron

    iii. Nickel

    iv. Bismuth

    b. define the term magnetic susceptibility.

    c. What is its value for a perfect diamagnetic substance.

    d. State the reason why soft iron is used in making electromagnets.

    • Answer)

      a. Bismuth

      b. magnetic susceptibility is the ratio of intensity of magnetisation to magnetising field.

      Χ= M/H

      c. for a perfect

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 39.

    Earth behaves as a magnet with magnetic poles approximately near the geographic poles.

    a. The order of magnitude of Earth's magnetic field in Tesla is ..............

    b. what do you understand by ‘dynamo’ effect?

    • Answer)

      a. 10 -5 T

      b. The magnetic field is arises due to electrical currents produced by convective motion of metallic fluids (consisting mostly of

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 40.

    a. State Gauss's Law in magnetism

    b. how this differ from Gauss's Law in electrostatics

    c. what is the difference in two cases

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 41.

    A magnetic needle made of iron is suspended in a uniform external magnetic field it experiences a torque and the needle starts oscillating.

    a. Write down the frequency of oscillation of the magnetic needle

    b. if the needle is heated beyond Curie temperature while it is oscillating then its period

    i. increases ii. decreases iii. remains the same iv. becomes infinity

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 42.

    Why a freely suspended or pivoted magnetic needle always comes to rest along the geographical N – S direction.

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 43.

    Why diamagnetism is almost independent of temperature?

    • Answer)

      When a diamagnetic material is placed in the magnetic field, the magnetization is opposite to the direction of magnetising field. Hens it is not affected by

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 44.

    Write the formula for torque on a magnetic dipole in an external magnetic field. Also write conditions for maximum and minimum torque.

    • Answer)
      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 45.

    A magnet can be cut in two ways, perpendicular to its axis and parallel to its axis. In these two ways what are the changes occur in pole strength?

    • Answer)

      If a magnet is cut into two equal pieces perpendicular to its axis, the pole strength of either part is found exactly the same as that of the magnet.

      If the

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 46.

    State directive property of a magnet.

     

    • Answer)

      A freely suspended magnet will always come to rest approximately in the geographic north – south direction. This is called directive property of a

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 47.

    Why does a paramagnetic sample display greater magnetisation when cooled?

    • Answer)

      The paramagnetic material show greater amount of magnetism on cooling because the tendency of thermal agitations to disrupt the alignment of magnetic dipoles

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 48.

    The earth’s magnetic field varies from point to point in space, does its also changes with time? Explain

    • Answer)

      Yes: Earth’s magnetic field changes with time ie animal changes, daily changes, secular changes with period of about 960 years. Magnetic Storms are considered

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 49.

    what happens to the moment of a magnet when it is cut along

    i. Transverse its length ii. along its length.

    • Answer)

      In both cares

      if ‘P’ is the pole strength and ‘2l’ is the length of the magnet, then magnetic moment is m= P X

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 50.

    SI unit of magnetic moment is..............

    • Answer)

      Am2

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 51.

    magnetic moment is a ............... (vector/ scalar ) quantity.



     

    • Answer)

      vector

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 52.

     Identify the magnetic substances ‘a’ and ‘b’.

     

    • Answer)

      (a) Dia magnetic substance (b) para magnetic

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 53.

    Super conductor belongs to which type of magnetic material ( Para magnetic / dia magnetic / ferro magnetic)

    • Answer)

      diamagnetic materials

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 54.

    what happens if an iron bar magnet is heated to very high temperature

    • Answer)

      When an iron bar magnet is heated to very high temperature it loses its magnetic properties. In that state the iron bar magnets is not ferro

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 55.

    The earth core is known to contain iron . Yet geologist do not regarded this as the source of Earth's magnetism why?

     

    • Answer)

      In the core of earth iron is in molten state Molten iron is not ferromagnetic so this is not regarded as a source of Earth's magnetism. (at high temperature

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 56.

    An iron nail near a bar magnet experiences a force of attraction in addition to a torque. Why?

     

    • Answer)


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 57.

    Why the magnetic field lines can't represent the lines of force on a moving charged particle at every point?

     

    • Answer)

      The magnetic force is always normal to magnetic field. So it can't to call magnetic field lines as lines of

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 58.

    Do the magnetic field lines also represent the lines of force on a moving charged particle at every point?

     

    • Answer)

      No

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 59.

    Is a magnetised needle in a uniform magnetic field experiences a force?.

    • Answer)

      No

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 60.

    A magnetised needle in a uniform magnetic field experiences ...................

    • Answer)

      a torque

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 61.

    Name the physical quantity whose SI unit is weber

     

    • Answer)

      Magnetic flux

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Qn 62.

    Simplest example of magnetic dipole is .........

    • Answer)

      Bar magnet

      Download App and View Complete Answer for FREE


    Download BrainsPrep

    Get Free Study Materials + 1 Week Free Trial of BrainsPrep Class 12 Tuition


    BrainsPrep Logo
    Class 10 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
    Class 10 - Malayalam Medium SAMAGRA Question Pool Click here
    Class 9 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
    Class 11 SAMAGRA Question Pool Click here
    Class 12 SAMAGRA Question Pool Click here
    BrainsPrep Logo

    Sl

    Download App and View Complete Answer for FREE