Question Pool India: The Land of Diversities

India: The Land of Diversities - SAMAGRA Question Pool & Answers | Class 10 English Medium

Kerala Syllabus SAMAGRA SCERT SAMAGRA Question Pool for Class 10 English Medium Geography India: The Land of Diversities

BrainsPrep Logo


Qn 1.

What are the raw materials needed for the Iron and steel industry?

 

  • Answer)

    Iron Ore, Coal, Manganese, Limestone, Dolomite

Qn 2.

Which of the following is a Kharif crop?

(Wheat, Vegetables, Paddy, Mustard)

  • Answer)

    Paddy

Qn 3.

The following are some information about minerals in India. Rearrange in a suitable orde

A

B

C

Gold

Photography

Andhra Pradesh

 

Silver

Jewelry making

Jharkhand.

Bauxite

Insulator

Karnataka

Mica

aircrafts

Rajasthan

  • Answer)

    Gold - Jewelry making - Karnataka

    Silver - Photography - Rajasthan

    Bauxite- aircrafts-Jharkhand.

    Mica-Insulator-Andhra Pradesh

Qn 4.

Name the places were nuclear power plants in Tamil Nadu are located

 

  • Answer)

    Kalpakkam

    Koodamkulam

Qn 5.

Which state is the largest producer of sugarcane and cane sugar?

  • Answer)

    Uttar Pradesh

Qn 6.

Which is the largest public sector undertaking in India?

  • Answer)

    Indian Railways

Qn 7.

Which country has the largest railway network in Asia?

  • Answer)

    India

Qn 8.

 which authority is responsible of the Golden Quadrangle Super Highway’?

  • Answer)

    National Highway Authority

Qn 9.

Name the cities connected by the Golden Quadrangle Super Highway?

  • Answer)

    Delhi, Mumbai, Chennai, Kolkata

Qn 10.

Which Indian city is known as 'CottonoPolis'?

(Mumbai, Ahmedabad, Chennai, Kolkata)

  • Answer)

    Mumbai

Qn 11.

What are the key factors affecting the development of the road network?

  • Answer)

    The physiography ,The level of economic development

Qn 12.

 Mention the merits of Non-conventional sources of energy

 

  • Answer)

    Cheap,renewable, environment friendly

Qn 13.

Write down the names of two nuclear power plants in India

 

  • Answer)

    Tarapur, Rawatbhata, Kalpakkam, Koodamkulam, Kaiga, Kakrapara and Narora

Qn 14.

Complete the blank spaces using the items given

A)Mineral fuels ..........................................

B) Iron ore ........................................

C) Other Minerals .......................................

D) Gold, silver, copper and bauxite ....................................

(Mica, Coal, petroleum, Non-ferrous metals, Ferrous metals)

 

  • Answer)

    A.Coal- petroleum

    B.Ferrous metals

    C. Mica

    D.Non ferrous metals,

Qn 15.

Which is the largest rubber producing state in India?

(Kerala, Tamil Nadu, Madhya Pradesh and Uttar Pradesh)

  • Answer)

    Kerala

Qn 16.

Name the high-quality coffee seed produce in India?

  • Answer)

    Arabica

Qn 17.

List out the geographical requirements for cotton cultivation in India

  • Answer)
    • Frost free growing season,

    • 20° to 30° Celsius of temperature,

    • A small amount of annual rainfall

    • Black soil and alluvial soil are most suitable.

Qn 18.

List the important region of Inland water transport in India.

 

  • Answer)
    • Ganga-Brahmaputra rivers and their tributaries

    • Godavari-Krishna rivers and their tributaries

    • Mandovi and Zuvari rivers of Goa

    • Backwaters of Kerala

Qn 19.

Some major ports in India are given below. Mention the states were they are situated

Port

States

Tuticorin

a

Kandla

b

Visakhapatnam

c

Paradip

d

 

  • Answer)

    a. Tamil Nadu

    b. Gujarat

    c. Andhra Pradesh

    d. Odisha

Qn 20.

Classify the roads in India based on the construction and management.

  • Answer)
    • National Highways-linking the state capitals - The union ministry is responsible
    • State Highways -connecting the state capitals- State governments are responsible
    • District Roads-linking the district headquarters-maintained by the district panchayats.
    • Village Roads-ensuring the domestic movement, done by the local self-governments
Qn 21.

What are the common advantages of water transport?

  • Answer)
    • The cheapest means of transport.

    • Does not cause environmental pollution.

    • Most suited for international trade.

    • Suitable for large scale cargo transport

Qn 22.

Which of the following is an incorrect pair

A. Tarapur - Maharashtra

B. Rawat Bhata- Gujarat

C. Kalpakkam - Tamil Nadu

D. Narora - Uttar Pradesh

  • Answer)

    B)Rawat Bhata - Gujarat

Qn 23.

Write two examples of conventional sources of energy. What are the limitations of conventional sources of energy?

  • Answer)

    1. Coal, Petroleum

    2. These minerals are getting exhausted from the earth due to their non-renewable nature. Burning of these   minerals creates large scale environmental pollution.

Qn 24.

Write the names of two more iron ore types in India

a

..................................

b

haematite

c

limonite

d

..................................

  • Answer)

    a) Magnetite

    d) Siderite

Qn 25.

Write non-conventional sources of energy? What are the advantages of these ?

  • Answer)
    • solar energy, wind energy , wave energy, tidal energy and biogas

    • cheap, renewable, environment - friendly

Qn 26.

.Arrange columns B and C according to the information in column A.

 

A

B

C

Tata iron and steel company

Durg

WestBengal

Indian iron and steel company

Jamshedpur

Odisha

Bhilai steel plant

Sundargarh

Jharkhand

Rourkela steel plant

Hirapur

Chhattisgarh

 

  • Answer)

    A

    B

    C

    Tata iron and steel company

    Jamshedpur

    Jharkhand

    Indian iron and steel company

    Hirapur

    WestBengal

    Bhilai steel plant

    Durg

    Chhattisgarh

    Rourkela steel plant

    Sundargarh

    Odisha

Qn 27.

Sugar mills are situated close to sugarcane cultivating regions “ Why?

  • Answer)

    The sugarcane harvested must be immediately brought to the factories so as to extract the juice out of it. Otherwise the amount of sucrose in the sugarcane might decrease.

Qn 28.

Which of the fiber crops is mainly cultivated in West Bengal, Assam and Odisha? What are the geographical factors required for the growth of this crop?

 

  • Answer)

    a)Jute

    b)High temperature

    Rainfall -150 cm

    Well-drained alluvial soil

Qn 29.

Write down the geographical conditions for the growth of rice

  • Answer)

    High temperature (above 24° C) and

    A good amount of rainfall (more than 150 cm)

    Alluvial soil

Qn 30.

Which of the following is not suits for Kharif crops?

A. Harvesting at the beginning of the monsoon

B. Harvested in early summer.

C. Paddy is a Kharif crop

D. The growth of Kharif crops requires a lot of rain

  • Answer)

    Harvested in early summer

Qn 31.

Write the names of three cropping seasons in India?

  • Answer)

    Kharif,Rabi, Zaid 

Qn 32.

Answer the following

A. Name the place were petroleum minging started in India

B. Name the iron and steel plant in India established with the collaboration of Russia in 1964.

C. A river originating from the Mahabaleshwar hills.

D. A mountain range parallel to the Arabian Sea

  • Answer)

    a Digboi (Assam)

    b Bokaro Steel Plant (Jharkhand)

    c Krishna

    d Western Ghats


Class 10 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 10 - Malayalam Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 9 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 11 SAMAGRA Question Pool Click here
Class 12 SAMAGRA Question Pool Click here