Question Pool Struggle and Freedom

Struggle and Freedom - SAMAGRA Question Pool & Answers | Class 10 English Medium

Kerala Syllabus SAMAGRA SCERT SAMAGRA Question Pool for Class 10 English Medium History Struggle and Freedom

BrainsPrep Logo


Qn 1.

 

Who prepared the Instrument of Accession to integrate the princely states into Indian Union?

  • Answer)

    Sardar Vallabhbhai Patel, V.P. Menon

Qn 2.

Lalit kala Akademi is an organization to the promotion of Indian arts in India and abroad.Describe two such other cultural institutions and their activities.

  • Answer)

    Sangit Natak Akademi - Promotion of Drama and Music

    • Sahitya Akademi – Promotion of Literature in Indian languages

    • National School of Drama - Organizing Drama Festivals

    • National Book Trust of India – To encourage reading habit and to promote Indian books

Qn 3.

Complete the following table related to various education commissions to study Indian education.

 

Dr. Radhakrishnan Commission

a

b

c

d

proposal for the National Model of Education

e

1952

f

 

  • Answer)

    a. 1948

    b. University Education

    c. Dr. D. S. Kothari Commission

    d. 1964

    e. Dr. Lakshmana swamy Mudaliar Commission

    f. Secondary Education

     

Qn 4.

Name the Chinese Prime Minister who signed the Panchsheel Principles?

  • Answer)

    Chou-En Lai

Qn 5.

What is the Panchsheel Principles? What is its significance?

  • Answer)
    • The Panchsheel Principles is an agreement signed by India and China in 1954.

    • It was signed by Chou- En Lai and Jawaharlal Nehru

Qn 6.

Non-alignment was one of the main principles of India's foreign policy. Write any other four principles?

  • Answer)
    • Resistance to Colonialism and imperialism

    • Hostility to Racism

    • Trust in the United Nations Organization

    • Peaceful co-existence

    • Panchsheel Principles

    • Emphasis on the necessity of foreign assistance

Qn 7.

Write down the names of any two organisations to promote the cultural activities in India.

  • Answer)
    • Sangit Natak Akademi

    • Lalit Kala Akademi

    • Sahitya Akademi

    • National School of Drama

    • National Book Trust of India

       

Qn 8.

The National Education Policy of 1986 proposed major changes in Indian education. Justify this statement.

  • Answer)
    • Focusing on primary and continuing education

    • Launching Operation Blackboard Programme to universalize primary education and improve infrastructure facilities in school

    • Navodaya schools should be established in every district

    • Encourage girls education

Qn 9.

Write any two recommendations of Kothari Commission.

  • Answer)
    •  Implement 10+2+3 pattern of education
    • Start Vocational education at secondary level
    • Focus on moral education
Qn 10.

Dr.Radhakrishnan Commission is one of the commissions to study Indian education and to submit recommendations. Write the names of two other commissions.

 

  • Answer)
    • Kothari Commission
    • Lakshmana Swami Mudaliar commission
Qn 11.

Under the leadership of Nehru, an ardent fan of modern science, India made great success in science and technology. Evaluate this statement.

  • Answer)
    • Research institutions

    • IITs

    • Space Research

Qn 12.

Explain India's achievements in space Research

  • Answer)
    • Satellite launching

    • Missiles

    • Chandrayaan

    • Mangalyan

Qn 13.

Name two agencies in India that develop satellites.

 

  • Answer)
    • National Remote Sensing Agency

    • Physical Research Laboratory

     

Qn 14.

Where is India's first rocket launching station situated?

  • Answer)

    Thumba

Qn 15.

In which year was the Indian Space Research Organization (ISRO) established?

  • Answer)

    1969

Qn 16.

Elucidate the role of Homi Jahangir Bhabha in science.

  • Answer)
    • He led the projects of the Scientific and Industrial Research

    • Tata Institute of Fundamental Research

    • Chairperson of the Atomic Energy Commission of India.

Qn 17.

Describe the achievements of independent India in the field of economy

  • Answer)
    • Mixed economy

    • Planning Commission

    • Five Year Plans

    • Assistance from foreign countries, Growth of agricultural sector, Iron and steel Industries

    • Multipurpose projects

    • Fifty-five projects were launched nationally.

     

Qn 18.

 What was the dramatic change in Indian economy in the 1990’s?

  • Answer)

    Focus on private sector rather than the public sector

Qn 19.

What is the role of big dams in the economic modernization of India?

  • Answer)
    • Big Dams - Water for Agriculture, Electricity for Industry

    • Progress of agriculture and industry

Qn 20.

India has received foreign aid for economic development after independence. Validate this statement with examples related to the construction of iron and steel industries.

  • Answer)
    • Bhilai - Soviet Union

    • Bocaro - Soviet Union

    • Rourkela - Germany

    • Durgapur - Britain

Qn 21.

After gaining independence in 1947, foreign dominance prevailed in some parts of India. Later they became part of the Indian Union. Elucidate this statement.

  • Answer)
    • Pondicherry, Karaikkal, Mahe and Yanam were under French control

    • Goa, Daman and Diu were under Portuguese control.

    • Mass protests.

    • In 1954 , the French occupied territories were incorporated to India

    • In 1961, the Portuguese occupied territories were incorporated through military operation

Qn 22.

 What was the main proposal of the Instrument of Accession for  the integration of princely states?

  • Answer)
    • Transfer their control over defence, external affairs and information and communication to the Government of India

Qn 23.

Name the Malayalee who prepared the Instrument of Accession for the Integration of princely states into the Indian Union?

 

  • Answer)

    V. P. Menon

Qn 24.

Describe the situation that led to the linguistic reorganisation of States in independent India.

  • Answer)
    • People who speak different languages ​​in a country.

    • In 1920 the Nagpur session of Indian National Congress resolved to form its state committees on the basis of language

    • People's agitation for lingustic States

    • Potti Sriramalu- Satyagraha and death

    • State Reorganization Commission

    • State Reorganization Act in 1956

Qn 25.

Who was the Chairman of the drafting Committee of Indian constitution?

  • Answer)

    Dr. B. R. Ambedkar

Qn 26.

The following are some of the famous personalities of independent India. Find the positions held by them from the bracket

  • Dr. Rajendra Prasad
  • Fazal Ali
  • Dr. B. R. Ambedkar
  • Jawaharlal Nehru

(Chairman of the States Reorganization Commission, Chairman of Constituent Assembly,

Chairman of the Planning Commission, Chairman of Constitution Drafting Committee)

  • Answer)
    • Dr. Rajendra Prasad - Chairman of the Constituent Assembly

    • Fazal Ali - Chairman of the State Reorganization Commission

    • Dr. B. R. Ambedkar - Chairman of the Constitution Drafting Committee

    • Jawaharlal Nehru - Chairman of the Planning Commission

Qn 27.

 Some statements related to state reorganization. Find the false statement.

- Reorganized states on the basis of language.

- In 1956 the Indian State Reorganization Act was passed.

- K.M Panikker was the chairman of the State Reorganization Commission.

- The Nagpur Congress session of the Indian National Congress held in 1920 decided to form Congress committees on the basis of language.

  • Answer)

    K.M.Panikker was the chairman of the State Reorganization Commission.

Qn 28.

In which year was the Planning Commission established in India?

  • Answer)

    1950

Qn 29.

From which country did India borrow the concept of economic planning?

  • Answer)

    The Soviet Union

Qn 30.

Explain how Free India solved the challenge of integration of princely states.

  • Answer)
    • 600 princely states in India

    • Britain gave the princely states the right to join or remain independent in India or Pakistan

    • Sardar Vallabhbhai Patel took charge

    • V. P. Menon is made Secretary of State Department

    • The Instrument of Accession was prepared

    • The central government has control over defence, foreign affairs and communication

    • The states such as Hyderabad, Junagarh and Kashmir were resented.

    • These were incorporated into the Indian Union through military intervention and conciliation.

Qn 31.

 India's independence was at the same time a source of happiness and sorrow. Evaluate this statement

  • Answer)
    • The liberation from colonial rule was a source of joy.

    • Partition, communal violence and influx of refugees have caused distress.

       


Class 10 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 10 - Malayalam Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 9 English Medium SAMAGRA Question Pool Click here
Class 11 SAMAGRA Question Pool Click here
Class 12 SAMAGRA Question Pool Click here